Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-13 10:40:00

Kemény szavak egy tanártól: "Amit csinálunk, az nem oktatás, hanem intézményesített gyerekkínzás"

A Független Diákparlament blogján jelent meg egy írás, amelyben egy volt gimnáziumi tanár az oktatási rendszert ostorozza, amiért kifacsarja a diákokat.

Kemény szavak egy tanártól: "Amit csinálunk, az nem oktatás, hanem intézményesített gyerekkínzás"

Volt, hogy amikor a kollégák (amúgy a házirenddel ellentétesen…) már két témazárót is írattak a diákjaimmal az adott tanítási napon, az egész csoportom annyira kimerült volt, hogy szó szerint mindenki csak feküdt a padon.

Eleinte próbáltam felrázni őket, elmondtam, hogy szerintem egy tök érdekes órával készültem mára – meg se moccantak. Amikor beláttam, hogy ez nem csak egy afféle játszma (nagyon jóban voltam a csoporttal, igazán kedveltem őket, és általában kifejezetten élvezték az óráimat, és együttműködőek voltak), megkérdeztem tőlük, hogy oké, ha azt az órát, amivel én készületem mára, nem szeretnék, akkor mit szeretnének, mit csináljunk?

Erre az egyikük felemelte a fejét, és annyit mondott:“Marci, komolyan, csak azt, hogy engedd, hogy ezt az órát végigaludjuk.”- írja Lénárt Marcell volt gimnáziumi tanár. 

A tanár szerint a dikákok annyira ki vannak facsarva, hogy nap közepére már fizikailag képtelenek bármi hasznosat csinálni, a "pedagógusok meg vagy tudomást sem veszünk erről, és még egyet tekerünk azon a présen, esetleg némi együttérzést mutatunk, de azért közöljük, hogy “megértem, hogy fáradtak vagytok, én is fáradt vagyok, de az anyaggal akkor is haladni kell…”. Úgy látja, hogy nem jó módszer, csak annyit lehet elérni vele, hogy a gyerekek élőhalottá változnak, és jól-rosszul eljátsszák hogy ott vannak, hogy képesek odafigyelni, közben meg egész egyszerűen a legalapvetőbb biológiai szükségleteik nincsenek kielégítve, és mint azt a tanárképzés első félévében tanítják, ezért aztán úgy is képtelenek bármiféle tanulásra.

Amit csinálunk, az nem oktatás, hanem intézményesített gyerekkínzás-zárja le gondolatait a volt középiskolai tanár. 

 

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink