Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-13 05:10:00

Harangozó: politikai hajtóvadászat folyik az új színháztörvénnyel

„Ez nem jó” – így reagált Harangozó Tamás az új színháztörvényre az ATV Start című műsorban, ezzel utalva az elmúlt évek személyi kinevezéseire. A szocialista képviselő szerint politikai hajtóvadászat folyik.

Megszavazták a színháztörvényt, fekete maszkban tiltakozott az ellenzék

 

Elfogadta a kormány kulturális törvénycsomagját a parlament. Átalakítják a színházak finanszírozási rendszerét és létrehozzák a Nemzeti Kulturális Tanácsot. Az ellenzék egy része fekete álarcban tiltakozott a döntés ellen. A fővárosi vezetés arcpirítónak nevezte a törvényt, és azt fontolgatják, hogy bizonyos színházakat a kormánytól függetlenül finanszíroznak majd.

Egyértelmű volt a budapestiek és a szakma álláspontja is – ezzel utalt Harangozó Tamás a kulturális törvény elleni hétfői fellépésre, igaz, a törvényt elfogadták. A főváros azonban meg fogja oldani szerinte azt, hogy segítse azokat a teátrumokat, ahol erre szükség van – tette hozzá az ATV Start című műsorban. Még akkor is, ha itt nem kevés pénzről van szó.

A politikus szerint politikai hajtóvadászat folyik, elékeztetve arra, hogy a kormányoldalról olyan vélemények születhetnek egy színház esetében, hogy balliberális fészek. A kérdésre, hogy fordított esetben kettős mércének számít-e az, hogy Karácsony Gergely megválasztásának másnapján kijelentette, megdöbbenne, ha a kormánnyal szimpatizáló Dörner Györgyöt újraválasztanák az Újszínház élén, Harangozó Tamás szerint nem az. Miután Dörnerrel még semmi nem történt, ebbe nem kíván belemenni – folytatta, abban pedig bízik, hogy a főváros szakmailag felkészült és a szakmának, illetve közönségnek is megfelelő igazgatókat fog kinevezni a jövőben. Ehhez most több eszköze van a fővárosnak, mintha október 13-án maradt volna a fideszes vezetés.

Bár a színháztörvényben történtek változások hétfőn, a szocialista képviselő szerint nem lesz nehéz kitalálni, hogy az állam akkor fog pénzt adni egy színháznak, ha az önkormányzattal van megállapodás, ami pedig a kinevezési jogkört is magába foglalja. Megállapodás hiányában pedig nincs pénz – emlékeztetett. „Ez nem jó” – fogalmazott, és visszanézve az elmúlt évek személyi kinevezéseit, úgy véli, érhető a félelem.

„Kihajítják az embereket”

Közben a tb-szabályok is változnak júliustól, aminek egyik legfontosabb változása az, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7500-ról, 7710 forintra emelkedik, és aki nem fizeti ezt a járulékot, három hónap után elesik a térítésmentes orvosi ellátástól.

Harangozó elmondta, elvi problémája van azzal, hogy „kihajítják az embereket az ellátórendszerből”. Persze, mindenkinek fizetnie kell, de, mint mondta, bárki kerülhet ilyen helyzetbe, azt viszont nem lehet megtenni, hogy embereket alapvető egészségügyi ellátás nélkül hagyjanak szerinte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink