Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-13 15:02:00

Finn miniszter a Twitteren: Nem kielégítő Gulyás magyarázó levele

Nem kielégítő, hiányos Gulyás Gergely levele, és főképp nem is szól Kovács Zoltán twitterezéséről - Tytti Tuppurainen finn EU-miniszter a Twitteren értékelte Gulyás Gergely miniszter magyarázó levelét. A magyar kancelláriaminiszter szerint viszont “nyugtalanító és sokkoló”, hogy néhány tagállamnak fogalma sincs az egész eljárásról, ami ellenünk folyik.

Finn miniszter a Twitteren: Nem kielégítő Gulyás magyarázó levele

Nagy vihart kavart Kovács Zoltán kedden, a 7-es cikkelyes magyar meghallgatáson Brüsszelben: a kormány nemzetközi szóvivője az Általános Ügyek Tanácsának zárt üléséről ugyanis a két és fél óra alatt 74 Twitter-üzenetet “lőtt ki” a nyilvánosságnak, (fotókat is), és “Soros-zenekarnak” nevezte a tanácsot, az ott ülő uniós diplomatákat. Kovács Zoltán legfőbb állítása az volt, hogy Soros-szervezetek leveleiből/vádjaiból idéznek, illetve olyan kérdéseket is felvetnek, melyek nem is szerepeltek a napirenden.

A magyar kormány nemzetközi szóvivőjének a Twitterözönét Tytti Tuppurainen a soros finn EU-elnökség minisztere “sokkolónak” nevezte és magyarázatot várt a magyar kormánytól még a tegnapi EU-csúcs előtt.

Nem kérnek bocsánatot

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón az ATV kérdéseire adott válaszaiból kiderült, nem terveznek bocsánatot kérni. A miniszter azt mondta, a magyar kormány is “megbocsátott” a Tanács Főtitkárságnak - ezzel area az esetre utalt, amikor a szeptemberi magyar meghallgatásról, ami szintén zárt volt, utóbb a Twitteren megjelent a Tanács Főtitkársága által készített jegyzőkönyv, amit egy magánszemély kért ki, "aki érdekes módon a CEU-n oktató vendégprofesszor" - mondta Gulyás Gergely.

A kormány levele a Twitteren

Gulyás Gergely ma elküldött magyarázó levelét Kovács Zoltán hozta nyilvánosságra a Twitteren.

Ezt a hvg.hu vette észre. Eszerint Gulyás Gergely azt írta Tytti Tuppurainen finn EU-miniszternek, hogy szerinte meg az a nyugtalanító, amikor az uniós intézmények megsértik, megkerülik vagy “elgörbítik az eljárási szabályzatot”. A miniszter ide sorolja, amikor a Tanács Magyarország megkérdezése nélkül kiadta a szeptemberi meghallgatásról készült dokumentumot, ami később kikerült az internetre, amikor figyelmen kívül hagyja, hogy jelenleg is eljárás zajlik azért, hogy semmisítsék meg a hetes cikkely szerinti eljárást megindító szavazás eredményét, mert a tartózkodásokat is szavazatoknak számolták.

Ezenkívül Gulyás Gergely azt is szóváteszi levelében, hogy egy második meghallgatást is napirendre vettek, ami súlyosan sérti az EU soros elnökségének függetlenségét, másrészt olyan kérdéseket is felvetettek a meghallgatáson, amiről az eredeti jelentésben nem is volt szó.

Sorosozás

Gulyás Gergely leszögezi: egyetlen tagállam sem tehető felelőssé valami olyanért, ami nem törvénytelen, ha azt a Tanács Főtitkársága csinálja.

A miniszter emellett „nyugtalanítónak és sokkolónak” nevezte azt is, hogy néhány tagállamnak fogalma sincs az egész ügyről, ami lehetetlenné teszi a független és objektív eljárást. Továbbá kifogásolta: egy ideje már őszinte vita helyett egyes tagállamok a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány vádjait visszhangozzák, amikor azok nyíltan politikai szerepet játszanak az uniós belpolitikában.

A magyar kormány ugyanakkor „határozottan visszautasítja az antiszemitizmus vádját”, viszont fenntartja magának a jogot, hogy minden lehetséges jogi eszközzel megcáfolja az európai intézmények rosszindulatú és tendenciózus gyakorlatát - írta a kancellária-miniszter.

Tuppurainen is a Twitteren válaszolt

A válasz nem kielégítő és hiányos, nem foglalkozik Kovács Zoltán tweetelésével, megpróbálja elvinni arról a fókuszt - írta ki a Twiterre Gulyás Gergely levelére válaszolva Tytti Tuppurainen. “A Tanács-ülések titkosságának a megsértése nagyon komoly. dolog” - jegyezte meg a finn miniszter. Ezért konzultálnak a Tanács jogi szolgálatával, és a az ügyet előveszik az uniós nagykövetek tanácskozásán is a jövő héten.

Ajánlom

További belföldi híreink