Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-14 13:40:00

Feltárják a mohácsi tömegsírokat

Feltárják a mohácsi csatában elesett katonák tömegsírját. Antropológusok és régészek dolgoznak majd a területen, ahol 1700 katona nyugszik. A tudományos vizsgálat 2025-ig tart.

Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén majdnem 1700 katona vesztette életét. Őket tömegsírokban helyezték örök nyugalomra. Ezeket a tömegsírokat vizsgálják most át. A feltárásokat a Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik.

"A mohácsi kutatás természetesen nem csak megyei hanem nemzeti kérdés, ezen belül megtalálni, azokat a sírokat tömegsírokat, ahova az elhunyt hősöket egykoron temették óriási feladat, egy részüket megtaláltuk, egy részük még mindig kutatásra vár , ez az egyik nagy nagy feladat megtalálni ezeket." - nyilatkozta az ATV Híradónak Csornay Boldizsár, a Jannus Pannonius Múzeum igazgatója.

A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrai találhatóak.

„A tömegsírokat 76 ban részlegesen már feltárták, akkor idő és anyagi források hiányában visszatemetésre kerültek. 2026 ig szeretnénk az emlékhely területén található tömegsírokat feltárni, régészeti és antropológiai szempontból, természetesen ezzel párhuzamosan egy interaktív kiállítást is létrehozni itt az emlékhelyen.” - mondta stábunknak Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója.

A szakemberek a feltárással azt szeretnék elérni, hogy a régészeti eredmények alapján, tudományos pontossággal mutathassák be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink