Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-14 06:30:00

Elképesztő részletek derültek ki a budapesti kiskorú fegyveres rablóbandáról

Kiskorú fiúkból álló, öttagú fegyveres rablóbandát fogott el a rendőrség. A 14-16 éves fiúk Budapest nyolc helyszínén támadtak járókelőkre. Kő-papír-olló játékkal döntötték el, hogy kinél legyen a fegyver a rabláskor. A gyerekek jó családból származnak, az egyik fiú apja sebész egy fővárosi kórházban.

Szerdán fogták el azokat a fiatalokat, akik fegyverrel raboltak ki járókelőket Budapest több pontján. Az első támadást november elején jelentették a rendőrségnek.

A hatóságok arra lettek figyelmesek, hogy a rablások mindig ugyanabban az időpontban történtek: este hét és nyolc óra között, egy meghatározott körzeten belül. Ahogy, a térképen is látható, a Gellérthegyen és Újbudán, összesen nyolc helyszínen, 11 embert támadtak meg.

"Egy portyaszolgálatot szerveztek a rablási osztály kollégái" - a BRFK nyomozói zárási pontokat hoztak létre az adott területen, és fél száz civilruhás rendőr várta az elkövetőket. A szokott időpontban ismét két kiskorú támadt rá járókelőkre.

"Ekkor egy lövés el is dördült" - az elfogásuk után a két fiatal beismerő vallomást tett, az egyik elkövetőnél pedig megtalálták a gázriasztó fegyvert is. A kihallgatás közben a többi társukat is feladták. A két 16 éves, a két 14 éves és a 15 éves fiú csak pár hónapja ismerték egymást.

"Az ötletelgetés során jutottak arra, hogy pénzt kellene szerezni. Az ő szavajárásukkal: kipakolni embereket. Az öt fő változó összetételben követte el ezeket a bűncselekményeket, olykor kő-papír-olló játékkal kisorsolva azt, hogy éppen kinél lesz a fegyver, hogy éppen kinél lesz a fegyver." - nyilatkozta Dócs András, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője.

A rablások során több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vettek el az áldozataiktól. A nyomozás közben kiderült, hogy a fiúk rendezett körülmények között élnek, a szüleik dolgoznak. Az egyikük édesapja sebész egy fővárosi kórházban.

A Híradónk által megkérdezett szakember szerint a kiskorú elkövetők nagy része nehéz körülmények között él, de ennél a korosztálynál gyakran találkoznak jól szituált bűnözővel is.


"Simán meg tudná venni azt a ruhadarabot, de ő mégis ellopja mondjuk egy plázából. Ez tipikusan annak tudható be, hogy a balhét keresik, határaikat feszegetik. És, egyáltalán saját magukat próbálják ki bizonyos helyzetekben, hogy úgymond meg merik-e csinálni azt az adott bűncselekményt." - nyilatkozta az ATV Híradónak Bolyky Orsolya jogász.


A zsákmányolt pénzt ételre, italra, cigire és sorsjegyekre költötték, sokszor pedig egymást is átverték a zsákmány elosztásánál. Súlyosíttó körülmény volt, hogy fegyverrel és csoportosan követték el a rablásokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink