Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-15 05:10:00

Akár egy egész ovit is örökbe fogadhat

Magyarországon 125 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol egyik szülő sem dolgozik és nincs is esélyük arra, hogy munkát találjanak. Az ilyen kicsik azok, akiknek nem hogy saját szobájuk, még fürdőszobájuk sincs. A Heti Napló riportja.

Nekik nem tabletet, vagy playstationt hoz a Jézuska, hanem olyan ajándékot, amit a szüleik megengedhetnek maguknak. És ők azok, akiknek az egyetlen halvány reménysugarat az óvoda és az iskola jelenti a későbbi boldoguláshoz.

A Heti Napló Vásárosdombón járt. A Baranya megyei 1000 fős falu hátrányos helyzetű település. A környéken se gyár, se munkalehetőség nincs. A legtöbben közmunkából próbálják fenntartani magukat, de az is csak hébe-hóba akad. Egy dologra azonban büszkék a helyiek, a szépen felújított óvodára, ahol az intézmény szíve-lelke, Erzsike vezet körbe minket.

Az óvoda vezetője az egyik pályázati jelentkezést írja a másik után azért, hogy az itt cseperedő 60 apróság, akiknek nagy része hátrányos helyzetű családból érkezik, ideális körülmények között nevelkedhessenek.

A Katicabogár, a Napocska és a Margaréta csoport óvodásai nem trécselnek és az étellel sem játszanak. Csak úgy tömik magukba a falatokat, úgy, mintha életükben nem ettek volna. Tudják, hogy most lehet, most van mit.

Márti és a férje László ugyan nem helyiek, de tökéletesen tisztában vannak az itteni megdöbbentő életkörülményekkel. Már nyílik is a csomagtartó, az első szembetűnő játék az örök klasszikus piros kismotor. De van itt más is.

Az idős házaspár Veszprémből utazott ide, hogy személyesen hozza el a család, barátok és még a szomszédok ajándékait is. Az óvoda dolgozói segítenek a kis doboz, nagy doboz, a zsák és szatyornyi kincs becipelésében.

Az ovi vezetője tudja, hogy a gyerekek már nagyon várják őket, ezért rögtön ki is osztják a kis csomagokat.

A gyerekek nagyon örülnek az édességnek, de amikor megtudják hogy még játékok is vannak, akkor szinte leírhatatlan boldogság ül ki az arcukra. De hiába a szükség, mégsem szegik meg a szabályt, hogy mindenki csak egyetlen egy ajándékot választhat. Nem tolakodnak, nem furakodnak.

Milán például beéri ezzel a festőkészlettel.

Eközben az egyik kisfiú, Krisztofer anyukája szinte könnyekig hatódva figyeli, ahogy kisfia a frissen kapott játékával bíbelődik. A férje rokkantnyugdíjából és a gyerekek után járó családi pótlékból élnek. Igy a Jézuska sem tud sokat költeni.

A nyugdíjas házaspárnak ugyan vannak saját unokáik, de újdonsült nagyszülők lettek azáltal, hogy örökbe fogadták az ovit.

A Fogadj Örökbe egy Ovit kezdeményezés innen a Vásárosdombótól nem csak földrajzi értelemben messze lévő XIII. kerületi gyerekszobából indult.

Hella két barátnőjével együtt találta ki, hogy a lányai megunt holmijait felajánlja azoknak a mélyszegénységben élőknek, akiknek igazán szükségük van rá. De úgy érezte az nem elég, ha csak egy családnak segít.

Mára országos mozgalommá nőtte ki magát a hirtelen jött ötlet és se szeri, se száma azoknak, akik rendszeres segítőkké váltak.

A vásárosdombói óvoda ma már 4 örökbefogadóval is büszkélkedhet, akik vállalták hogy rendszeresen támogatják tisztítószerekkel, ruhával és játékkal is az ovit.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink