Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-12 11:36:00

Gulyás Gergely nem kér bocsánatot Kovács Zoltán twitterözöne miatt

Nem kér bocsánatot Gulyás Gergely Kovács Zoltán brüsszeli twitterözöne miatt, az szerinte “szellemes” volt, és a kormányszóvivő nem magánemberként volt jelen. Nem lesz vétójoga az EMMI miniszter ek a színházigazgatók kinevezésekor - mondta el az ATV kérdéseire a kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint a Gothár-ügyben “az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül az ügyet eltussolta."

Gulyás Gergely nem kér bocsánatot Kovács Zoltán twitterözöne miatt
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Fotó: MTI

Bocsánatkérés Kovács Zoltán Twitterezéséért

Az ATV kérdésére reagálva Gulyás Gergely kifejezte, hogy nem terveznek bocsánatot kérni, és ők is megbocsátottak a Tanács Főtitkárságnak- utalva arra az esetre, amikor a korábbi zárt ülésekről szeptemberben Twitteren jelent meg a Tanács Főtitkársága által készített jegyzőkönyv, amit egy magánszemély kért ki, "aki érdekes módon a CEU-n oktató vendégprofesszor". 

Az ATV kérdésére, miszerint Kovács 74 twitteres bejegyzése magánakció volt-e, vagy a kormányt képviselte,  Gulyás azt mondta, hogy Kovács Zoltánt   szólásszabadságában senki nem korlátozza. Nyilván nem magánszemélyként van jelen egy államtitkári rangban lévő tisztviselő egy ilyen meghallgatáson."

Annak kapcsán, hogy a következő ülésre Kovácsot küldi-e a kormány, Gulyás azt mondta, hogy ő elégedett Kovács tevékenységével.

A miniszter szerint 7-es cikkelyes eljárás Magyarországgal és Lengyelországgal szemben nagyon sokat árt az Európai Uniónak.

Arra a kérdésre, hogy osztja-e Kovács Zoltán "Soros-zenekaros" kijelentését a testületre vonatkozóan, azt reagálta a miniszter, hogy szellemes megfogalmazásban írt Kovács, megismételve, hogy minden  dokumentum, amit ott felolvasnak, az Soros-szervezetektől érkező irat volt. 

Színházak ügye

 Az ATV kérdésére Gulyás elmndta, hogy a kormány semmiképpen nem tud egy önkormányzat által fenntartott színházban igazgatót kinevezni, közös fenntartásúaknál pedig egyéni megállapodás lesz, ami kiterjedhet az igazgató kinevezésére is.

Gulyás hangsúlyozta, hogy a mostani fővárosi színházigazgatókat (Bán Teodórát kivéve) Tarlós István nevezette ki a fideszes többségű közgyűléssel együtt. Közös finanszírozásnál sincs szó vétójogról Gulyás szerint.

Arra, hogy bár a Nemzeti Kulturális Alapra ( NKA ) vonatkozó szabályozás  kikerült a kulturális törvényjavaslatból, de olyan kormányzati tervek vannak - Fekete Péter kulturális államtitkár tegnap az atv.hu-nak nyilatkozott róla - , hogy a jövőben állami és önkormányzati intézmények ne pályázhassanak NKA-forrásokra, Gulyás azt mondta: az NKA alapvetően jól működik, kis összegekről hozva nagyon sok döntést. "Komoly munkát, pártpolitikai elfogultság nélkül végeznek ezek a kollégiumok” - állította a miniszter, akinek a szavaiból az derült ki: szerinte nem szülséges az NKA esetében lényegesebb változtatás a jövőben.

Gulyás szerint nem 40 százaléknál lesz a finanszírozási határ, nem erre lesz érvényes az, hogy aki fizet, az rendeli a nótát (vagyis a kormány nevezi ki a színházigagatót, ha 60 százalékot vagy többet finanszíroz).

"Ami a színházi ügyeket illeti," a kormány szerinte világossá tette, hogy “valami nem maradhat következmények nélkül. A Gothár-ügynek kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta."- mondta Gulyás az ATV kérdésére. 

Újabb parlamenti ülés


Gulyás elmondta, hogy karácsony előtt még egyszer össze fog ülni a parlament a bírák fizetése miatt. Erről részletesen korábban az atv.hu-n is beszámoltunk.

Atlétikai világbajnokság

Annak kapcsán, hogy a színházak ügye alku alapul szolgálhat-e az atlétikai világbajnokság megrendezésére, Gulyás azt mondta, hogy ő az atlétikai VB-ügyét rendezettnek tartja. Gulyás szerint színházak ügyét is sikerült most eldönteni," a Főváros most leül és eldönti, mely színházakat akarja fenntartani, és melyekhez kér majd állami segítséget."

A Medián friss felmérése kapcsán az derült ki, hogy a fideszesek harmada egyáltalán nem akar atlétikai világbajnokságot Budapesten. Az atv.hu kérdésére Gulyás azt reagálta, hogy felettébb óvatosan kezeli a közvélemény kutatásokat, főleg október 13 után.
Ajánlom

További belföldi híreink