Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-12 05:10:00

Nagy-Britannia választ - Végre pont kerülhet a Brexit végére?

Nagy-Britanniában főszabályként öt évente tartanak választás, 2015 óta viszont a mai lesz a harmadik a sorban. A karácsony előtt időzített választással a Brexit-kérdés is eldőlhet.

Nagy-Britannia választ - Végre pont kerülhet a Brexit végére?
Boris Johnson brit kormányfő

Karácsonyi lidércnyomás címmel írt a közelgő brit választásról az Economist. A lap szerint sem Boris Johnson és pártja, sem az ellenzéki Munkáspárt vezér, Jeremy Corbyn nem jelent jó alternatívát. „Pénteken, 13-án a szerencsétlen britek közülük az egyik rettenetet látják majd az ország élén” – fogalmaz a magazin. Az Economist szerint mind Johnson, mind Corbyn koruk legnépszerűtlenebb politikusainak számítnak.

Kampány

Klasszikus kampányra nem volt túl sok idő, hiszen magát a választást október végén írták ki. A parlamentben a Konzervatívok jelenleg kisebbségi pozícióból kormányoznak, ezért az ellenzék sikeresen tudta blokkolni a Brexittel kapcsolatos kormányzati terveket.

A választásnak célja éppen ezért Konzervatív részről az, hogy plusz 9 képviselői helyet szerezve többségbe kerüljenek. Ennek érdekében Nigel Farage, a Brexit-párt vezére bejelentette, hogy visszalépnek azokon a helyeken, ahol a Konzervatív Pártnak van esélye a győzelemre.

A kampányidőszak utolsó hetében két nem várt esemény is bekövetkezett, amik hatással lehetnek a választás eredményére. Egyrészt a London Bridge-nél történt késelés, ahol ketten azonnal meghaltak, az elkövető pedig egy korábban terrorizmus miatt elítélt férfi volt (a 2017-es választás előtt egy Manchester-i koncerten öngyilkos merénylő tömegmészárlást rendezett).

Corbynnak nem sikerült a tragédiából politikai tőkét kovácsolnia – szemben a 2017-es helyzettel, amikor  is elemzők szerint részben a manchesteri merénylet hatására a biztos nyerésre álló konzervatívok és a baloldal között megfordultak az esélyek.

jeremy corbyn, a munkáspárt vezetőjeJeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője

A második pedig Donald Trump NATO-csúcs látogatása volt. Bár Trump szimpatizál a brit kormányfővel, mégis egy távolságtartás volt megfigyelhető Johnson részéről. Elemzők szerint ez annak tudható be, hogy Johnson támogatói ugyanannyira nem akarnak Washingtontól függeni, mint az Európai Uniótól. Trump meglepő módon keveset posztolt az eseményről és Johnsonról Twitteren (ami az egyik kedvenc kommunikációs csatornájává vált), így az ellenzéki Munkáspártnak nem hagyott támadási felületet Johnsonnal szemben.

Friss felmérések

A kedd éjjeli felmérések alapján a Konzervatív párt alakíthat kormányt Nagy-Britanniában a csütörtöki előrehozott választás után. A You Gov közvélemény-kutató szerint a Boris Johnson vezette párt a voksok 42,6 százalékát szerezheti meg, szemben a Munkáspárt 33,8 százalékával. A Konzervatívok támogatottsági előnye azonban érezhetően csökkent, ezért Johnson arra figyelmeztetett, hogy a „nagyon szoros küzdelemben” pártjának minden szavazatra szüksége van, hogy ne alakuljon ismét „béna parlament”, ahol egyik pártnak sincs egyértelmű többsége. Johnson szerint a konzervatív többség egyetlen lehetséges matematikai alternatívája az, hogy az új parlamentben sem lesz egyértelmű többsége senkinek.

A konzervatívoknak valószínűsített 42,6 százalékos szavazatarány hasonló a 2017-ben Theresa May által elért eredményhez. A Munkáspártnak jósolt 33,8 százalék viszont jelentős visszaesést jelentene, hiszen a párt 2017-ben a szavazatok 40 százalékát szerezte meg.

A mostani választáson a teljes alsóházat újraválasztják (a felsőházat nem választják), ami 650 képviselői helyet jelent. A Konzervatív Pártnak jelenleg 317, a Munkáspártnak pedig 262 képviselői helye van-, a kormányzati többséghez 326 mandátumra lezs szükség.

Ajánlom

További belföldi híreink