Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-11 06:59:00

Az államtitkár éjfélkor: “Senki soha nem gondolt rá, hogy professzor doktor Kásler Miklós nevezze ki a színházigazgatókat”

Késő este kezdődő és majdnem éjfélig tartó vitában feszült egymásnak a Parlamentben az kormányoldal és az ellenzék a kulturális törvényjavaslat, színházak miatt. “Értsék meg, hogy ez a fajta apokalipszis egy politikai szándékú hangulatkeltés”- hangoztatta Fekete Péter kulturális államtitkár. Az ellenzék a Fideszt “zaklatópártnak” nevezte, a színházak einstandolása ellen tiltakozva.

Az államtitkár éjfélkor: “Senki soha nem gondolt rá, hogy professzor doktor Kásler Miklós nevezze ki a színházigazgatókat”

“Senki nem gondolt soha arra, hogy professzor doktor Kásler Miklós nevezze ki a színházigazgatókat” - éjfél előtt valamivel állította ezt a Parlamentben Fekete Péter kulturális államtitkár a nagy politikai botrányt kiváltó kulturális törvényjavaslat tegnapi, késő esti vitájában, a zárszavában.

Az államtitkár a színházak és az előadóművészet iránti elkötelezettségét azzal illusztrálta a felszólalásában, hogy ő maga is “ragasztópisztollyal a kezében a Merlin Színházban kezdte a pályafutását”, ezért “pontosan tudja, mit jelent független színházat csinálni”.

Fekete Péter szembeállította a szerinte “öt tiltakozót” a színházi szakma ezres, kétezres számú sokaságával, aztán a kormányzatnak hálás színházak leveleiből olvasott fel a parlamenti ülésen, visszautasítva, hogy a köszönő levelet író színházak meg lennének félemlítve, ahogy az ellenzék állítja.

“Értsék meg, hogy az a fajta apokalipszis-hangulatkeltés, az részben egy politikai szándékú hangulatkeltés”

- mondta a késői órán is a parlamenti ülésteremben maradt képviselőknek, azt bizonygatva, hogy “soha senkinek az eszében meg sem fordult, hogy az NKA-t be kellene szántani, és soha a független szférának az ellehetetlenítésére a legkisebb gondolat sem született meg a kulturális államtitkárság területén”.

"Amikor egyedi megállapodásokat kötünk majd önkormányzatokkal a közös működtetés kapcsán, akkor én most előre megígérem önöknek, hogy az államtitkárság képviselni fogja a színházak érdekeit. Egy évvel ezelőtt kulturális apokalipszist hirdettek a tao kivezetésével, most ott tartunk - négyszáz ilyen intézményről van szó -, hogy elismerték és megköszönték, hogy a tao-t úgy alakítottuk át"

- mondta Fekete Péter, aki azzal zárta a felszólalását, hogy az a 400 levél, ami a napokban kiment a színházigazgatókhoz, megnyugtatta a szférát. “2000 ember már kifejezte a véleményét, hogy ezzel egyetért és pozitívan ítélte meg a törvényjavaslatot, az ő igazuk be fog igazolódni” - hangoztatta.

Zaklatószínház vs. zaklató párt 

Előtte a sokórás vitában Pósán László (Fidesz) azt mondta, a baloldalnak az a problémája az új színházi törvénnyel, hogy nem tudja rátenni a kezét arra a két-három budapesti színházra, amelyik nem balliberális kötődésű. Az MTI tudósítása szerint a fideszes politikus azt állította: Karácsony Gergely főpolgármester már megüzente Dörner Györgynek, hogy ne pályázzon az Újszínház igazgatói posztjára.

Brenner Koloman (Jobbik) erre azt mondta, hogy a "Fidesz végletesen zaklató párttá vált", hiszen "előbb zaklatták a munkavállalókat a rabszolgatörvénnyel", aztán "zaklatták a Magyar Tudományos Akadémiát". "A Fidesz emellett zaklatja a média szabadságát és most a kultúrát is" - fogalmazott a jobbikos képviselő.


Hiller: kérjenek bocsánatot a “zaklatószínház” miatt

Hiller István, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, a kormány javaslatának szellemisége a művészeti szabadság csorbítását tartalmazza. A Fidesz a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után most a kultúrát, a művészetet vette célba - tette hozzá. A szocialista politikus beszédesnek nevezte, hogy a javaslatot késő estébe nyúlóan, az utolsó napirendi pontban tárgyalják. Szerinte a kormányoldal ezzel el akarja rejteni a változtatásokat a nyilvánosság elől. Az MSZP politikusa kitért arra is, hogy a kormányoldal "kulturális kollektív bűnösségről" beszél, amikor a "zaklató színház" kifejezést használja, ami miatt bocsánatkéréssel tartozik a színházi világgal szemben.

Arató: Meghurcolás

Arató Gergely (DK) szintén azt mondta a vitában, hogy a törvényjavaslat nem a nemzeti kultúra védelméről szól, ahogy azt a kormány állítja, hanem a színházigazgatói kinevezésekről. Szerinte a kormányoldal ennek érdekében meghurcolja a Katona József Színházat azért, mert az "feltárt egy visszaélést", miközben megvéd egy olyan politikailag kinevezett színházigazgatót, aki "valóban eltusolt egy zaklatási ügyet".
Erre Nacsa Lőrinc (KDNP) azzal reagált, hogy Arató Gergely úgy vádolja a kormányoldalt részrehajlással, hogy elbagatellizálja a Katona József Színházban történteket. Szerinte mindkét esetben ugyanúgy vizsgálatot és egyforma elbírálást követelnek, miközben Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes “kettős mércét alkalmaz és falaz”, amikor csak az Új Színház ügyében kezdeményez vizsgálatot.

Az ellenzéki felszólalók sorában Keresztes László Lóránt (LMP) úgy fogalmazott, a kormányoldal rossz reakciót adott az önkormányzati választás eredményeire, amikor megkezdte kiüresíteni az önkormányzatok jogosítványait. Megjegyezte továbbá, a politikának semmi keresnivalója nem lenne a kultúra területén. Mellár Tamás (Párbeszéd) azt mondta, a kormánynak egy kulturális kerekasztalt kellett volna létrehoznia a színházi finanszírozás körüli konszenzus kialakítása érdekében. Erre azért lenne szükség, mert valódi értékeket csak akkor lehet létrehozni, ha a szakma szabadon tud működni - tette hozzá.

Szél: bosszú Budapest elvesztése miatt

A volt jobbikos Volner János (független) viszont a javaslat mellett érvelt, szerinte a Fidesznek nem kellett volna két ciklust várnia a "kultúrharc elkezdésével", mert a "liberális oldalon semmilyen kímélet nincs a nemzeti és jobboldali intézményekkel szemben, az első adandó alkalommal ki fogják őket nyírni". Szél Bernadett (független) visxont úgy fogalmazott, hogy a kormányoldal "Budapest elvesztéséért" áll bosszút ezzel a javaslattal. "Önök nem bírják elviselni a választási vereségüket" - fogalmazott, majd hozzátette, Tarlós István főpolgármesterré történő újraválasztása esetén biztosan nem tárgyalnának ilyen tartalmú javaslatot.

Nacsa: “fake news”

Nacsa Lőrinc (KDNP), aki felszólalása elején sorra vette a médiában megjelent szerinte számos "fake news-t", például, hogy megszűnik az NKA, közölte: nem szűnik meg. Az ellenzéki felszólalásokra adott válaszában azt mondta, a közös önkormányzati és állami fenntartású színházak esetében kötendő megállapodások tartalmazhatnak például olyan kitételt, hogy a fenntartó főváros és a minisztérium paritásos alapon delegált közös bizottsága bírálja majd el a nyílt színházigazgatói pályázatokat.

L. Simon elismerte: a tao közpénz

Az Index tudósítása érdekességként említette meg, hogy a vitában a DK-s Gréczy Zsolt hívta fel a figyelmet arra, hogy fideszes volt kulturális államtitkár L. Simon László elismerte: a taó valójában közpénz.

Ajánlom

További belföldi híreink