Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 06:16:00

Varga Judit Brüsszelbe megy: „A végén mindig a jó győz”

“Karácsony előtt ismét Brüsszelben védjük a magyar érdekeket. Küldetésem a rossz mantrák elleni küzdelem. A végén mindig a jó győz” - posztolta a Facebookon Varga Judit a mai brüsszeli, újabb 7-es cikkelyes magyar meghallgatás előtt.

Varga Judit Brüsszelbe megy: „A végén mindig a jó győz”
Varga Judit igazságügyi miniszter, fotó: MTI

“Karácsony előtt ismét Brüsszelben védjük a magyar érdekeket. Küldetésem a rossz mantrák elleni küzdelem. A végén mindig a jó győz” - írta Facebook-posztjában a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárás második meghallgatására Brüsszelbe utazó Varga Judit.

A magyar EU-ügyekért felelős igazságügyminiszter tegnap “konstruktív találkozót” tartott Budapesten Amélie de Montchalin francia Európa-ügyi államtitkárral. “Több közös pont is van a két tagállam gondolkodása között. Mi ezeket a pontokat keressük” - posztolta a megbeszélésük után.

Ma az Európai Tanács általános ügyek tanácsában az előzetes napirend szerint a meghallgatáson konkrét témakörökben kérdezik Varga Juditot, illetve a magyar delegációt az igazságszolgáltatásról, a sajtószabadságról és az akadémiai szabadságról.

Kérdés, hogy a mai alkalommal lezárul-e a meghallgatások sora. Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Finnország prioritásként kezeli a jogállamiság kérdéskört, ugyanakkor januártól horvát soros EU-elnökség lesz.

A lengyelek is napirenden

Ma a lengyel jogállamiság is napirenden lesz, igaz, a lengyelek esetében - az igazságszolgáltatás függetlensége témakörben - egy másik mechanizmus érvényesül az Európai Bíróság ítéletei alapján.

“Jó lenne már befejezni”

Múlt héten egy konferencián Varga Judit arról beszélt, hogy mindazt, ami e téren folyik néhányan már kezdik “Timmermans-szindrómának” nevezni. Ez azt jelenti szerinte, hogy “hiába mondunk el mindent újra és újra, a kérdésekre jogi tényekkel válaszolunk és válaszolunk” a 7-es cikkelyes eljárásban, minderre az a válasz az ellenoldalról: “jó, jó, ez még nem elég, mert ott a teljes kép, az atmoszféra, a hangulat.” És erre már igazából már nem is tudunk, és nem is lehet mit mondani szerinte. Az EU jövője szempontjából is meghatározó kérdés Varga Judit szerint, hogy folytatódik a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárás, ezt most a konferencián is politikai boszorkányüldözésnek nevezte, és olyan kettős mércéről beszélt, ami megingatja a bizalmat. Brüsszelben emiatt “azokkal a kollégákkal kell ugyanis folyamatosan konfrontálódni, akikkel egyéb ügyekben nagyon jól megértjük egymást” - árulta el.

Varga Judit szerint a 7-es cikkelyes eljárás a diplomáciai kapcsolatokra is nagyon nagy terhet ró, “jó lenne már ezt befejezni” - mondta.

Két világ harca?

Előtte az igazságügyminiszter arról beszélt, hogy a meghallgatáson Brüsszelben a 7-es cikkelyes jogállamisági eljárás kapcsán nem akarják érteni, amit a magyar delegáció mond: mert egy ideje valóban “a globalisták és a lokalisták” küzdelme folyik Európában. Szerinte “két világ harcát” kell megélniük nap mint nap, “holott csak saját uniós álláspontunkat szeretnénk bemutatni Európának”.

Ajánlom

További belföldi híreink