Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 12:55:00

T.Ház: Megszavazták a drákói büntetéseket, az ellenzék hátat fordított a “szájkosár” miatt

„Szégyen! Gyalázat! Botrány!” „Még meggondolhatjátok magatokat!” – kiabálták be az ellenzéki padsorokból ma a parlamenti ülésen. A kormánytöbbség megszavazta a rendbontás drákói szigorúságú pénzbüntetését, valamint a Lex Párbeszédet is. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK tiltakozásul hátat fordított, aztán kivonultak.

T.Ház: Megszavazták a drákói büntetéseket, az ellenzék hátat fordított a “szájkosár” miatt
Fotó: MTI

“Még meggondolhatjátok magatokat!”- kiabált be a DK-s Arató Gergely a parlamenti ülésteremben a kormánytöbbség felé, amikor ma az Országgyűlés szavazott az üléstermi rendbontás hihetetlenül szigorú szankcionálásáról. Mint arról beszámoltunk, a jövőben féléves pénzbüntetés megvonásával vagy hat hónapos kitiltással is büntethetné azokat a képviselőket Kövér László a legsúlyosabb esetben, ha fizikai erőszakot alkalmaznak a parlamenti ülésen. A pénzbüntetések kirovása a legsúlyosabb esetben sok millióra, egyéves büntetésre is terjedhet. A T. Házból kitiltott képviselők helyett ugyanakkor szavazhatnak képviselőtársaik vagy a titkos szavazás esetén a házelnök egy külön helyiséget biztosíthat a renitens képviselőnek. Az országgyülési törvény módosítását 135 szavazattal 54 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház.

Az ellenzék módosító indítványokat leszavazták a kormánypártok.

A másik súlyos szankció, ami a házszabály módosításával lesz hatályos a “Lex Párbeszéd”: ez, mint arról már a múlt héten beszámoltunk, azt célozza, hogy a kormánypártok akarata szerint „0 százalékos pártok, mint a Párbeszéd is, ne verbuválhassanak össze parlamenti frakciót”.

E törvénymódosítás megszabná, hogy csak a választásokon induló pártok színeiben alkothassanak képviselők frakciót (most 5 fös a limit), és a frakció csak a választásokon induló párt nevét viselheti. Ezt szintén 135 szavazattal 54 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a kormánytöbbség.

Mindezzel az ellenzéki közbekiabálást, táblafelmutatást, üléstermi akciózást büntetik.

A jövőben „az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül megvonhatja a felszólalási jogot attól a képviselőtől, aki az ülést vezető elnök döntését, ülésvezetését kifogásolja. Az a képviselő, akitől a felszólalási jogot megvonták, ugyanazon az ülésnapon, ugyanazon napirendi pont tárgyalása során nem szólalhat fel, de kérheti a házszabályi rendelkezések értelmezéséért felelős bizottság eseti jellegű állásfoglalását”.

„Azt a képviselőt, aki az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el”.

„Azt a képviselőt, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét zavarja, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében zavarja, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el”.

„Ha a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el”.

„Ha a képviselő az Országgyűlés ülésén fizikai erőszak alkalmazásával közvetlenül fenyeget, fizikai erőszak alkalmazására felhív, más kivezettetését akadályozza vagy fizikai erőszakot alkalmaz, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el”.

Szégyen, gyalázat! Szolid ellenzéki tiltakozás

fotó: mtiFotó: MTIA szavazás után az ellenzéki padsorokban – az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői – szolidan tiltakoztak, felálltak, hátat fordítottak az ülésteremnek, majd kivonultak. A jobbikos és az LMP-s képviselők ülve maradtak a helyükön.

Ajánlom

További belföldi híreink