Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 20:55:00

Szívügyünk az emberi jogok védelme, és jobban szeretjük az Uniót, mint az uniós átlag

Magyarországon 1 százalékkal (49 százalék) magasabb az uniós átlagnál (48 százalék) azoknak a száma, akik az emberi jogok globális védelmét tartják a legfontosabb uniós értéknek - derül ki a kedden közzétett őszi Eurobarométer-felméréséből.

Szívügyünk az emberi jogok védelme, és jobban szeretjük az Uniót, mint az uniós átlag

Az Európai Parlament (EP) kutatásából kiderül, hogy Magyarországon a fogyasztók jogainak érvényesítését, az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását, valamint a megfizethető és biztonságos élelmiszerekhez való hozzáférést és a megfelelő életszínvonal elérését tartják az Európai Parlament szakpolitikai prioritásainak.

A prioritások sorrendje ugyan a tagállamokban eltérő, azonban most először mondható el: az éghajlatváltozás a polgárok legfontosabb ügye.

Majdnem minden harmadik megkérdezett (32 százalék) szeretné, ha az EP legfontosabb feladatának a klímaváltozás elleni küzdelmet tekintené. A magyar válaszadóknak szintén a legmagasabb része, a 30 százaléka ért ezzel egyet.

A felmérés arról is beszámol, hogy Magyarországon a megkérdezettek 60 százaléka támogatja az ország uniós tagságát, amely ebben a kérdésben is 1 százalékkal magasabb az uniós átlagnál (59 százalék). Az Eurobarométer szerint ez a tavaszi európai választások pozitív hozadéka is, hiszen a megnövekedett választói szám hozzájárul a demokráciával kapcsolatos elégedettség-érzet növekedéséhez.

Az európai polgárok támogatják az EP erősebb szerepét is: a válaszadók 58 százaléka nagyobb befolyással bíró EP-t szeretne a jövőben látni. Ez 7 százalékpontos emelkedés 2019 tavasza óta és e téren 2007 óta a legmagasabb mért adat. Magyarországon ez az arány még nagyobb növekedést mutat: 12 százalékponttal, 64 százalékra nőtt.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink