Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 17:33:00

EU-s igazságügyi biztos: További negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon

Az Unió igazságügyi biztosa szerint fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is alkalmazza az összes eszközt, és nem csak a 7. cikkelyt az uniós értékek betartása érdekében.

EU-s igazságügyi biztos: További negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon

A belga Didier Reynders az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárás kapcsán beszélt erről. Az uniós biztos azt is kijelentette, hogy a jövő őv elején mindenképpen el szeretne látogatni Magyarországra és Lengyelországba is.

"Sajnos, a legutóbbi tárgyalások óta további negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon"

- mondta Reynders.

Vera Jourová, az értékek és átláthatóság uniós biztosa fontosnak nevezte, hogy az EU tagországai megvitassák a lengyelországi és a magyarországi helyzetet. Hangsúlyozta: a párbeszéd nagyon fontos ahhoz, hogy megértsék, mi történik a két országban.

Michael Roth német európai ügyekért felelős miniszter nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a jelenlegi magyar jogalkotási kezdeményezések arra utalnak, hogy a jogállamiság helyzetét tekintve a helyes irány helyett visszaesés fordulhat elő. Kijelentette, a szövetségi kormány attól tart, hogy a jogállamiság tovább romlik Magyarországon. "Aggodalommal szemléljük a jelenlegi helyzetet" - mondta Roth.

"A leginkább problémás kérdések közé az igazságszolgáltatás függetlensége, a média szabadsága és az akadémiai szabadság tartozik"

- tette hozzá a német miniszter.

Az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján újságírói kérdés hangzott el arról, hogy Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzenetében az Európai Unió tanácsát "Soros kórusának" nevezte.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője válaszában kijelentette: az uniós tanács semmiképpen sem nevezhető "kórusnak", az ilyen kijelentésekért azok felelősek, akik részéről azok elhangzottak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink