Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 15:20:00

Azonnali kérdések Orbán Viktorral

Az Országgyűlés ülésén többek között Orbán Viktort kérdezik a képviselők az azonnali kérdések órájában.

Jakab Péter az egészségügyről kérdezte Orbánt

Jakab Péter az egészségügy állapotáról kérdezte Orbán Viktort, azonnali kérdésében élesen bírálva Kásler Miklóst. Orbán Viktor válaszában azt mondta Jakabnak, hogy Kásler miniszter több ember életét mentette meg, mint a teljes Jobbik-frakció. Orbán szerint Jakab egy – úgy tűnik egy gyógyíthatatlan – feltűnésben szenvedő fiatalember, akinek „dühkitöréseit” a kormánypártok jámbor türelemmel kísérik.

Jakab Péter szerint a halál nem válogat, a kormány egészségpolitikájának mindenki az áldozata.

A miniszterelnök arra emlékeztette a Jobbik frakcióvezetőjét, hogy pártja összeállt Gyurcsány Ferenc pártjával, az egészségügyről pedig „banális butaságokat” beszél.

Harangozó: 800 milliós csalás ügyében nyomoznak Győr környékén?

Harangozó Tamás egy, a Privátkopóban megjelent cikkel kapcsolatban kérdezte Orbán Viktort, amely egy állítólagos 800 milliós Győr környéki csalás ügyében folyó nyomozásról írt, amelyben érintett a Győri Roma önkormányzat is.

„Értem, hogy az év vége közeledik, ilyenkor sokan ledobják a láncot, de valami komolyságot tarthatnánk” – mondta válaszában Orbán Viktor, aki szerint a hatóságok teszik a dolgukat, neki pedig ezzel kapcsolatban nincs joga nyilatkozni.

Csárdi kérdéséről Orbánnak Süsü jutott eszébe

Orbán Viktort kérdezik a képviselők az azonnali kérdések órájában. Csárdi Antal arról kérdezte a kormányfőt, hogy mi a véleménye arról, hogy Kocsis Máté által emlegetett „zaklatószínházakról”. 

Orbán Viktor furcsállja, hogy kommentálnia kellene a frakcióvezető szavait, amit „abszurdnak” tart, mert meg lehet tőle is kérdezni. Ha arra kíváncsi, hogy mit gondol a színészekről, akkor az elismerés hangján tud róluk szólni.

Csárdi erre azzal vágott vissza: ő is beszélhetne prostitúciót igénybe vevő kormánypártok. Szerinte általánosítás volt Kocsis véleménye, és továbbra is arra kérte Orbánt, hogy fejtse ki erről a véleményét. Orbán elmondta, hogy Csárdi kérdéséről Süsü jutott eszébe.

Ágh Péter, Fidesz a belügyminisztert, helyette Kontrát Károly államtitkár válaszol

Elmúlt hetekben egyre több az aggasztó hír, hogy még erősebb migrációs hullám érheti el a határt. Több millióan vannak Törökországban, számuk nő, közben Görögországban és a Balkánon több tízezren vannak, akik illegálisan indulásra készek. Rettegésben tartják a balkáni térséget. Többségük fiatal férfi, ezért felmerül a kérdés, hogy mi ez, ha nem Európa megszállása. Fennállhat annak veszélye is, hogy nagyobb tömegek indulnak meg a határok felé, ezért kérdezi: felkészült-e a kormány egy nagy migrációs hllám megfékezésére.

Kontrát Károly elmondta, hogy megnőtt a migrációs nyomás, az elmúlt héten ott járt és meggyőződött, hogy a magyar hatóságok felkészültek ennek kivédésére. 2018-ban összesen 6500-an akartak illegálisan belépni, mostanra ez megduplázódott, a decemberi napokban több, mint 100-an igyekeznek illegálisan belépni. Legutóbb alagutat ástak – tette hozzá, de kamionokban, és csónakkal is próbálkoznak. A szerb hatóságoktól azt kérték, erősítsék meg a magyarlakta települések rendőri védelmét.

Csányi Tamás Orbánnak: nincs két Fidesz

Csányi Tamás (Jobbik) szerint nincs két Fidesz. Annál is inkább fontosabb ez, mert Farkas Flórián is a sorok között ül, akinek tevékenysége alatt 1,6 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni, és az OLAF szerint szabálytalanság áll fent. Mint ahogyan Simonka György is ott ül, akinek családja is belekeveredett a képviselő ügyeibe. És - emelte ki - Boldog István is itt van, akinek jobbkezét előzetesbe helyezték, Fehér Petrát. A Jobbik politikusa azt kérdezte, hogy leültek-e Boldog Istvánnal, és megkérdezték-e, hogy mit szül ezekhez a vádakhoz, mi lesz Boldog István sorsa?

Orbán Viktor elmondta, hogy  a legfőbb ügyészt lehet kérdezni, ebben a kormány nem jár el, mert a bűnüldözési szervek teszik a dolgukat, ha lezárulnak, tudják majd, mi a valóság. Csányi erre azt válaszolta, hogy  Fehérnek van kötődése a párthoz, és a többiek is hallgatnak. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a pénzszivattyú egyedi dolog, vagy így működnek a pártban?

Korózs Lajos a mátrai szennyezésről kérdezte Gulyás Gergelyt

A hétvégén kihelyezett bizottsági ülés lett volna a fenntartható fejlődés bizottságával Egerben, azokat hallgatták volna meg, akik kompetenciával bírnak a Visontán kialakult helyzettel kapcsolatban. A fideszes képviselők azonban lemondták, így meghiúsult. Hozzá is eljutottak gyorsinformációk, a kezében tartja, ezt az erőmű adta ki, és kiderült, hogy az erőmű területén szennyezés áll fent, vagyis az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, és az abból felszabaduló gázok. Ezek meghaladták az egészségügyi határértéket.

Egyes vélemények szerint nem az erőművel, hanem az erőmű területén lévő ipari parkban lévő Viresol céggel, amely Mészáros birtokában van a képviselő szerint. Kérdezte, hogy a Viresolból visznek-e át szemetet a Geosolba, ami tudomása szerint ugyancsak Mészáros Lőrinc birtokában van és a Viresolból az erőműbe.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter köszöni az érdeklődést, és az új szempontokat is, amiket felvetett. Elmondta, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság novemberben arról értesítette a Heves Megyei Kormányhivatal egri járási hivatalát, hogy vízszennyezésből eredő megbetegedések következtek be a mátrai erőmű üzemi területén. A mérések azonban azt mutatták fel, hogy semmilyen szennyezés nem állt fent november végére.

Ajánlom

További belföldi híreink