Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 08:24:00

72 milliónyi bírságot szabott ki eddig Kövér László

2013-ben vezették be az Országgyűlésben a pénzbírság intézményét, azóta153-szor róttak ki pénzbírságot képviselőkre– derült ki a 24.hu összesítéséből. Az eltelt hat évben összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket.

72 milliónyi bírságot szabott ki eddig Kövér László
Kövér László házelnök, fotó: MTI

Az abszolút rekorder Szél Bernadett, akit eddig hétszer bírságoltak.

A 24.hu adatigénylésére kapott válaszaiból kiderül, hogy a tiszteletdíjak csökkentéséből befolyt pénz az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében maradványként szerepel. Több képviselő azonban azt mondta a lapnak, hogy a büntetési gyakorlat időközben némileg változott. Az elején sárga csekket adtak, ezen azonban hamar módosították, és levonták a tiszteletdíjból a kiszabott büntetést.

Az összesítés szerint a büntetés összege komoly mértékben nőtt az évek alatt: az első bírság még 131 ezer forintról szólt, az idén viszont már szabtak ki 1 millió 780 ezer forintos büntetést is.

A szinte csak ellenzéki képviselőket sújtó pénzmegvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bírságolt politikusoknak nem fizetik ki a tiszteletdíja egészét, csak azt, ami a büntetés levonása után marad. Emiatt több képviselő is pereskedik Strasbourgban.

Viszont bármekkora is legyen a büntetés, a képviselőknek a minimálbért mindenképp kézhez kell kapniuk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink