Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 05:10:00

Nagyon sok az iskolai bántalmazás, aminek egy része látens

Nagyon sok a bántalmazás az iskolákban – mesélte egy győri iskolaigazgató a Jakupcsek Plusz című műsorban. Közben olyanok is meséltek – köztük a közismert színésznő, Földes Eszter is –, akik komoly, olykor fizikai bántalmazást éltek át tinédzserkorukban.

Ezzel kapcsolatban egy fiatal modell volt a Jakupcsek plusz című műsor vendége, aki elmondta, hogy szóban és fizikailag is érte bántalmazás, mint például fojtogatás és gyomorba boxolás. Egyrészt normálisnak tekintette a helyzetet, és szólni sem akart senkinek, mert félt, hogy felerősödnek ezek a dolgok. Egyre jobban bezárkózott a bántalmazás után és már magában sem bízott – folytatta Fürjes Juli –, és még a testtartása is görnyedtté vált, ez is jelezte azt, hogy a magába vetett önbizalma elszállt.

A lány elmesélte, hogy legjobb barátnője fojtogatta, az okokra viszont még nem jött rá, mert egy sima beszélgetés közben is képes volt ezt megtenni. Fürjes Juli már a negyedik iskolájába jár, és volt egy idő, amikor – tette hozzá – képtelen volt elviselni azt, aki volt, ahogyan beszélt, ahogyan viselkedik.

Kukába dobták és a haját is kitépték anno Földes Eszternek

A színésznő kálváriája hatodik osztályban kezdődött, amikor két lány is kipécézte magának, akihez később – ugyan csak passzív szemlélőként – többen csatlakoztak.

Egyiküket régebb óta ismerte, sőt, jó barátnők is voltak. Mint mesélte, valószínűleg valamiféle féltékenység állhatott a háttérben, mert akkori testnevelés tanáruk jobban kedvelte őt, aminek oka, hogy ő szertornázott. A szóbeli megjegyzésektől kezdve a fizikai bántalmazásig mindenen keresztülment – tette hozzá. Nemcsak a haját tépték ki csomóba, de a szekrénybe is bezárták és a kukába is kidobták. A helyzet odáig fajult, hogy szóbeli feleléskor megszólalni sem mert, ugyanis tudta, hogy baj lehet abból, ha ötöst kap majd.

A szülei látták, hogy nincs igazán jól, de Julihoz hasonlóan ő sem beszélt erről otthon, mert szégyellte. A dolog ott kezdett el kibukni, hogy már edzésre sem járt be, hanem több órán át csavargott a városban, és végül a szüleit felhívták, hogy egy ideje nem látták Esztert.

Mint mesélte, tíz évvel később összefutott a lánnyal, aki éppen a kasszában állt, és még akkor is ideges lett, és igyekezett eltakarni magát, hogy ne ismerje fel. Ez mégis megtörtént, és rendkívüli kedvességgel fordult a színésznő felé, amit ő nem tudott hová tenni.

Többet várt volna az apa az iskolától, miután fiát boxerrel verték el

Nem olyan régen nagy port kavart az eset, miszerint iskolatársai boxerrel vertek meg egy 11 éves fiút.

A fiatal édesapja a műsorban röviden összefoglalta az esetet: eszerint az eset – némi csúfolódást követően – az intézmény melletti játszótéren történt. Majd egyikük, vártalanul egy boxerrel támadt fiára, ráadásul egy olyan személy, akivel korábban jó kapcsolatot ápoltak.

Végül sikerült befutnia az iskolába, és ott kért segítséget a tanároktól. Az esetből később rendőrségi feljelentés született – mesélte tovább Canjavec Tamás – amely szerint a támadó hat hónap fogházban letöltendő börtönbüntetést kapott egy év próbaidőre felfüggesztve, emellett még pártfogó felügyeletet is elrendeltek mellé. Az édesapa mégis azt sérelmezi, hogy az iskolavezetés részéről nem történtek intézkedések, és továbbra is egy intézménybe jár fia az elkövetővel. Valamiféle fegyelmi eljárást várt volna el, ami azt üzente volna, hogy a tetteknek következményei is vannak.

Iskolaigazgató: sok az iskolai bántalmazás

„Nagyon sok” az iskolai bántalmazás, aminek egy része látens – ezt már a győri Váci Mihály Általános Iskola igazgatónője mesélte, akinek intézményében animátori program indult. Ennek lényege, hogy egy előadássorozat keretein belül több dolgot is átbeszélnek, minthogy milyen jelekből lehet felismerni a bántalmazást vagy azt, hogy mi a különbség az árulkodás és valódi segítségkérés között. Répásiné Hajnal Csilla elmondta, hogy ha náluk bántalmazás történik, akkor elbeszélgetnek mind a két féllel, majd utána a szemlélőkkel is, hogyan fajulhatott el bántalmazásig az ügy.

atv.hu/Kiemelt kép: családháló.hu

Ajánlom

További belföldi híreink