Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-08 08:18:00

Felháborodott a szakma: súlyosan jogsértőnek tartják a könyvkiadás szabályainak módosítását

Jogsértő és az alaptörvénybe is ütközik a könyvkiadás szabályainak módosításáról szóló kormányhatározat - ezt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke nyilatkozta az ATV Híradójának. A kormány szerint a rendelet jogszerű és elég időt szántak az egyeztetésre. Az érintettek azonban újra tárgyalni fognak egymással a héten.

A miniszterelnök még nyár elején járt Kazinczy Ferenc sírjánál. Akkor a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kalauzolta Orbán Viktort. Demeter Szilárd pár héttel később már miniszteri biztosként felügyelte az Országos Széchényi Könyvtár működését. Januártól pedig minden könyvkiadó érzékeny adatához hozzáférhet, így például megismerhet példányszámokat, sőt, az írók, jogtulajdonosok személyes adatai is hozzá kerülhetnek. Ezt egy augusztusban kihirdetett és januárban hatályba lépő kormányrendelet teszi lehetővé.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke is csak pár napja döbbent rá arra, hogy mik szerepelnek a rendeletben.

„Olyan új dolgok lépnek életbe, amelyek egyszerűen az alaptörvénnyel, a gazdasági szabadsággal, a versenyszabállyal, a polgári törvénykönyvvel, a szerződésekre vonatkozó, különböző törvényekkel, teljességgel szembemennek.” - nyilatkozta az ATV Híradónak Gál Katalin.


Demeter Szilárd Híradónk megkeresésére azt válaszolta, hogy nem kompetenciája és felelőssége minden apró szakmai kérdéssel foglalkozni. A kötelespéldány-szolgáltatásra vonatkozó kormányrendelet több évig készült és számtalan szakmai szervezettel több körben egyeztetett róla az EMMI. Mint írta egyetlen megkérdezett szakmai szervezet sem fejezte ki egyet nem értését, és nem jelezték, hogy figyelmen kívül hagyták volna észrevételeiket. Arra is emlékeztetett, hogy a kormányrendelet már régen megjelent.

Ezt erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Mint írták, az Országos Széchényi Könyvtár ezután sem fogja ellenőrizni a könyvkiadók tevékenységét, a rendelet pedig nem ütközik adatvédelmi szabályokba.

Az ellenzék szerint viszont a kormány a kórházak és színházak után a könyvkiadást is meg akarja szerezni.

„Ugyanazt akarják csinálni, mint a tankönyvkiadással. Egy kézbe, cenzúrázva és a könyves piac teljes letarolására akar az Orbán-kormány lépéseket tenni. Ez egészen egyszerűen elfogadhatatlan." - fejtette ki híradónk kérdésére Gy. Németh Erzsébet.

A könyvkiadók képviselője mégis optimista.

„Demeter Szilárddal kedden ülünk le. Átnézzük, hogy milyen kármentési lehetőségek vannak, illetve mit lehet csinálni. Ő előzetesen megígérte, hogy semmilyen jogsértő kauzálé nem lehet ebben a szövegben." - tette hozzá Gál Katalin.

Híradónk úgy értesült, hogy az Országos Széchényi Könyvtár hamarosan egy közleményben fogja tisztázni a helyzetet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink