Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-09 15:52:00

Csütörtökön tárgyal Gulyás és Karácsony, konfliktusok közepette

Az atv.hu-nak azt mondták, hogy az előzetes tervek szerint csütörtökön tárgyal egymással Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén - a színházak ügye és a Nemzeti Kulturális Alap biztosan az asztalra kerül, a főpolgármester már nyilatkozott róla, hogy azokat felveti. A kormány az atlétikai stadion és a szuperkórház ügye mellett elkötelezett.

Csütörtökön tárgyal Gulyás és Karácsony, konfliktusok közepette
Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszter, fotó: MTI

A dolgok mostani állása szerint csütörtökön tárgyal egymással Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén - mondták az atv.hu-nak. A felek rendkívül feszült helyzetben ülnek tárgyalóasztalhoz; Karácsony Gergelynél korábban már kiverte a biztosítékot, hogy a kormány a tömegközlekedés finanszírozását első helyre sorolta egy módosítással - azaz az önkormányzatoknak a büdzséjük terhére “elsősorban” ezt kell kifizetni.

Még ennél is nagyobb felzúdulást váltott ki, hogy a kormányoldalon Gothár Péter szexuális zaklatásos ügye miatt már “zaklatószínházakról” beszélnek

- lásd Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető Facebook-posztja -, támadják a Színművészeti Egyetemet is, és a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma reggel benyújtott törvény- javaslata megerősítette az eddig a sajtóban kiszivárgott híreket: feláll a Nemzeti Kulturális Tanács, megalkotják kultúrstratégiai intézmények listáját, ezekkel a kormány 5 évre finanszírozási szerződést köt. S ami még fontosabb: csak az állami fenntartású színházakat finanszírozza az állam a jövőben, az önkormányzati fenntartásúakat azonban az önkormányzatok. Ha közös a színházak fenntartása/finanszírozása, akkor “a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait”.

A javaslatban nem szerepel ex katedra, hogy a miniszterrel kell megegyezni egy színházigazgató személyéről, de végső soron lényegében erről van szó. 

Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszédben már múlt csütörtökön jelezte, hogy mindenképpen szóba hozza Gulyás Gergely miniszternek a találkozójukon a színházak ügyét, ma este Budapesten tüntetés is lesz.

Karácsony azt mondta: garanciákat vár az említett ügyekben Gulyás Gergely minisztertől.

Hadházy Ákos azt tanácsolta Karácsonynak egy Facebook-posztban az ügyben: azzal tudná elérni, hogy a kormány ne vegye el tőle a színházigazgatók kinevezésének jogát, hogy megüzeni a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion és atlétikai világbajnokság sem.

Forrásaink szerint a Gulyás-Karácsony találkozón az alku a főváros-kormány vitában első helyen a színházak ügye lesz - és esetleg a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése/átszabása elleni tiltakozás, bár az NKA megszüntetése nem szerepel a kormány törvényjavaslatában. Arról, hogy visszalépett a kormány itt írtunk.

A kormány számára a tárgyalási alap az atlétikai stadion és a szuperkórház (esetleg Liget projekt).
Ajánlom

További belföldi híreink