Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-09 05:10:00

150 millió forintot költöttek eddig: Csökkenti a hivatali autók számát Pikó

Csökkenti a hivatali autók számát a nyolcadik kerületi önkormányzat. A polgármester, Pikó András szerint felesleges a meglévő hét kocsi, csak kettőt tartanak meg. A többit önkormányzati és civil szervezetek kapják. A polgármester szerint az elmúlt öt évben 150 millió forintot költöttek az autókra, találtak 120 ezer forintos havi üzemanyagszámlát is.

Skodákból és Fordokból áll a józsefvárosi önkormányzat autó flottája. Néhány vasárnap délben is a hivatal előtt parkolt. Van közöttük 2013-as, 2015-ös és 2017-es is. A nyolcadik kerületi gépkocsipark használatának átvizsgálása, a napokban zárult, derült ki a polgármester Facebook posztjából. Pikó András szerint nagyon sok pénz ment az elmúlt öt évben hivatali autókra. Találtak 120 ezer forintos havi üzemanyag elszámolást is.

„Az elődömnek volt személyi használatra és hivatali autója is, sofőrrel. Összeszámoltuk, a költségeket a vásárlástól a biztosításokig, ez tulajdonképpen 4-5 ember autóhasználatát érinti és öt évre, 150 millió forint jött ki.” - fejtette ki Pikó az ATV Híradónak.

Kiderült az is, hogy az egyik alpolgármester is személyi használatra kapott egy autót, a másik pedig sofőrrel ellátott hivatali autót használhatott. Sőt a polgármester kabinetfőnökének is önkormányzati kocsija volt.

A nyolcadik kerületi önkormányzatnál úgy döntöttek, a két sofőrből csak egyet alkalmaznak tovább, a hét kocsiból pedig csak kettőt hagynak meg. Azokat sem személyi használatra, hanem hivatali használatra. A többit önkormányzati vagy civil szervezeteknek adják.

„Kettőt át fogunk adni a közterület felügyeletnek, ott nagyon elhasználódott a gépjárműpark és szükségük is van két autóra, tudják is használni. Egyet pedig az idősek gondozásában fogunk majd használni.” - tette hozzá Pikó.

Az önkormányzati autók számáról és rendeltetéséről minden esetben az érintett önkormányzatok döntenek, tudtuk meg Kiss Ambrus, főpolgármester helyettestől.

„A kerületi önkormányzatok gazdálkodásába nincsen beleszólása a főpolgármesteri hivatalnak, így abba sem, hogy hány szolgálati autót használnak, illetve ezeket mire használják, kinek adják ki.” - nyilatkozta Kiss.

Kerestük a korábbi nyolcadik kerületi polgármestert, hogy megkérdezzük miért volt szükség ennyi szolgálati autóra és a 150 milliós kiadásokra, adásunkig azonban nem érkezett válasz Sára Botondtól.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink