Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-05 18:50:00

Vörösiszap-katasztrófa: 9 évvel a tragédia után sincs ítélet

Győrben, az Ítélőtáblán most másodszor kezdődött meg a másodfokú eljárás azt követően, hogy egyszer az ügy vádlottjait felmentette a bíróság, majd új eljárásban már szabott ki büntetést a felelősökre. Azonban ezt is megfellebbezték, így most elindulhatott az újabb másodfokú per.

Vörösiszap-katasztrófa: 9 évvel a tragédia után sincs ítélet

A megismételt korábbi eljárásban a cég vezetőjét két és fél, a műszaki vezetőjét 2 év letöltendő, míg többeket felfüggesztett büntetésre ítélt a bíró.

A most megkezdődött másodfokú tárgyaláson Fejes Péter ügyész azt mondta, a katasztrófáért és annak következményeiért, a közveszélyokozásért és annak el nem hárításáért a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli, ezért büntetőjogi felelősségük teljes körű megállapítását és szigorú büntetés kiszabását indítványozta.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje perbeszédében azt hangoztatta, hogy a megismételt ítélet rossz és törvénysértő, egyebek mellett azért, mert a bírói tanács figyelmen kívül hagyta az eljárási alapelveket, az általa megállapított tényállás így megalapozatlan.

A másodrendű vádlott védője szerint az abszolút hatályon kívül helyezési döntésnek szerinte két indoka van. Az egyik, hogy a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezésével, pedig a büntetőeljárásról szóló régi törvény szerint a vörösiszapper a közveszélyokozás vádja miatt e jogszabály hatálya alá tartozik. Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy a közveszélyokozás miatt - szintén a büntetőeljárásól szóló törvény szerint - a Veszprémi Törvényszéknek kellett volna a megismételt tárgyalást lefolytatnia. Az, hogy a Győri Törvényszék tárgyalta az ügyet, a védő szerint nem volt törvényes, és ez szintén abszolút hatályon kívül helyezési jogot von maga után.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink