Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-06 06:10:00

Kásler eredményeket, a szakértők inkább kudarcokat látnak az egészségügyben

Az emberi erőforrások minisztere hosszasan sorolta az ágazat eredményeit a Gyógyuló egészségügy című konferencián, az ATV Híradójának nyilatkozó szakértők viszont inkább kudarcosnak tartják a területet. A Nézőpont Intézet felmérése szerint: az emberek mindössze 22 százaléka elégedett az ellátással.

 

 

A napokban karácsonyi adománygyűjtést indított a Szent János Kórház, listát is írtak arról, mire lenne szükségük: ezen szerepelt többek között ragtapasz, WC-deszka és gumikesztyű is. Miután azonban a sajtó is felkapta a hírt azt írták: félreértés történt, "a listát összeállítók közül páran pontatlanul értelmezték a feladatot, így olyan eszközök is a listára kerültek, amiket a kórház természetesen kötelezően biztosít az ellátás során."

Kásler Miklós szerint azonban bőven vannak sikerek: a miniszter a konferencián a sürgősségi osztályok fejlesztését és a családbarát szülészetek kialakítását emelte ki.

"Az elindított támogatások összege több mint 10 milliárd forint, 3 célcsoportra koncentrálva. Az egyik a keringési betegségek rizikófaktorainak a felmérése, a másik a daganatos szűréseken való részvétel a harmadik pedig a gyermekek szoktatása az egészséges életmódhoz"

- sorolta Kásler.

A pénzügyminisztérium államtitkára, banai Péter Benő szerint az egészségügyi rendszer csak kis részben felelős az emberek egészségi állapotáért. Életmódváltással javulnának az egészségügyi statisztikák - tette hozzá.

"Amikor beruházásokról van szó, nem csak Puskás stadion épül, nem csak ezeket a létesítményeket kell látni, hanem azt a tornaterem és tanuszoda építési programot, aminek a keretében az a célunk, hogy a mindennapos testnevelés feltételeit meg tudjuk teremteni"

- hangsúlyozta a politikus.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az ATV kérdésére arról beszélt, hogy a kormányzat bátortalan a hatékony egészségügyi reformok terén. Szerinte emögött inkább politikai okok húzódnak meg, amiken felül kell emelkedni.

"Muszáj az ellátórendszerhez hozzányúlni, áramvonalasítani, hiszen komoly humánerőforrás hiány van, ilyenkor érdemes az erőforrásokat oda csoportosítani, ahol van humánerőforrás"

- magyarázta a szakember, hozzátéve: a legutóbbi nagy átalakítással a kórházak állami kézbe kerültek, amitől szerinte szintén nem javult, hanem romlott az ellátás színvonala.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink