Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-05 20:40:00

Karácsony a színházakról: „Nem tudom elképzelni, hogy ez ne rontaná el a főváros és a kormány viszonyát”

Az elbocsátott FKF- vezető pontosan érti, miért lett elbocsátva, valamint a színházi autonómiába tervezett beavatkozás jelentősen rontana a kormány és a főváros viszonyán - mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd műsorában.

 

 

„Nem azért rúgtuk ki, mert aláírta szerződést, hanem azért mert nem szólt. Nem akarom, hogy bármelyik fővárosi cég úgy értelmezze, hogy szabadon lehet értelmezni a főpolgármesteri utasítást.”- mondta Karácsony, hozzátéve, ha Mészáros Lőrinchez kötődő cégen kívül bármilyen más céggel írt volna alá szerződést, akkor is ezt teszi.
„A havazás ügyében volt egy találkozónk, megkérdeztem fel vannak-e készülve, és az mondta minden szuper, hát nem volt az.

Engem megválasztottak a választópolgárok, őt megbízta a politika.”- magyarázza a műsorban a főpolgármester.
A jövőre tekintettel terveznek még „ilyen típusú elbocsátó szép üzenteket”, de eredetileg nem úgy áll hozzá, hogy mindenkit el kell bocsájtani, aki a régi rendszer embere, pont fordítva, ezért is adott egy bizalmi időszakot a teljes átadás-átvétel idejére.

Karácsony elmondta, hogy nem áll szándékában Máté Gábort felmenteni a Katona igazgatói pozíciójából.

„Volt egy szimatom, hogy valami itt készül, mert a Fidesz korábban nem reagált így, a színházi autonómia felszámolása valami politikai célból zajlik”

- reagált a színházi igazgatók kinevezését miniszteri beleegyezéshez kötő tervezetre.

Karácsony szerint a törvényjavaslattal két probléma van: egyrészt nem lehet így előkészíteni egy törvényjavaslatot, ami ennyi ember, egy ágazat életét befolyásolja. Másrészt az autonómia korlátozással, aminek csak egyik eleme a miniszteri jóváhagyás.
Karácsony állítja, Budapest finanszírozná a kulturális tevékenységet, ha a fővárosban megtermelt javak 98 százalékát nem venné el az állam.

A színházak ügyet fel akarja hozni a hamarosan felálló Budapest Fejlesztési Tanácsban, melyben több miniszter is részt vesz- bár ez elsődlegesen fejlesztésekről szól, Karácsony erre is ki akar térni.

„A budapesti színházakba több ember van, mint nekem szavazóm. A pletykaként terjedő javaslatról, nem tudom elképzelni, hogy ez ne rontaná el a főváros és a kormány bizalmát. Különösen ilyen időben, amikor az atlétikai VB-ről beszélünk”

- zárta le a beszélgetést a főpolgármester.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink