Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-05 15:16:00

FKF menesztett vezetője: Jogszerű, de mégsem volt korrekt Karácsony döntése

Jogszerű a lemondatása, mégsem érzi korrektnek, hogy egy vidéki konferenciáról visszafelé tartva kellett megtudnia kollégájától – egyebek között erről beszélt az ATV Híradónak Fővárosi Közterület-fenntartó menesztett vezetője. Nagy László Albert – a „pernye-szerződésre” reflektálva – elmondta, hogyha nem írta volna azt alá, akkor a hulladékégetés is leállt volna, miközben nagyjából egymilliárd forintos bevételtől estek volna el mostanra.

 FKF menesztett vezetője: Jogszerű, de mégsem volt korrekt Karácsony döntése

Az ATV Híradója elérte a Fővárosi Közterület-fenntartó menesztett vezetőjét, akit Karácsony Gergely mentett fel a munkavégzés alól. Az szerda esti egy mondatos közlemény alatt egy olyan cikket osztott meg, amelyben az állt, hogy hiába hirdetett szerződéskötési moratóriumot a főpolgármester, az FKF még az új testület alakuló ülése előtt aláírt egy másfél milliárd forint értékű szerződést egy Mészáros Csoporthoz tartozó céggel. A Portfolió azt írja, hogy a felmentés másik indoka a hétfői hóhelyzet kezelése lehet.

Nagy László Albert elmondta: a főpolgármesternek megvan az a lehetősége, hogy indoklás nélkül felmondjon a közműcégek vezetőinek. A pontos indokhoz azonban a sajtóból, illetve szóbeli tájékoztatás alapján jutott hozzá.

Mint mondta,

a sajtóban is megjelent úgynevezett „pernye-szerződés” a fővárosi hulladékégetőben az égetés során keletkezett veszélyes anyagok (pernye és egyéb veszélyes anyagok) elszállításáról szól. Ebben egy nyílt, uniós közbeszerzési eljárást indítottak, amire egy ajánlat érkezett, és azzal kötöttek szerződést.

Majd hozzátette: a főpolgármester szerződéskötési moratóriumra is hivatkozott. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy október 22-én érkezett hozzájuk levél, amelyben a fővárosi önkormányzat arra kérte őket, hogy a mindennapi ügymenet zökkenőmentes ellátását meghaladó kötelezettséget ne vállaljon. A menesztett vezető szerint azonban, ha nem írja alá a szerződést még októberben, akkor novemberben elején a hulladékhasznosítót le kellett volna állítani. Ebben az esetben mostanra közel egymilliárd forintos bevételkiesése keletkezett volna az FKF-nek.

Kiemelte: október 31-én írták alá a szerződést, de a közbeszerzési törvény szerint, ha már megvolt az eredményhirdetés, akkor kártérítési kötelezettség mellett lehet visszalépni. Illetve – ebben az esetben – új partner sem állt volna rendelkezésre, vagyis a hulladékégetés is leállt volna. Munkajogviszonya a mai nappal, vagyis december 5-tel szűnt meg, aláírási joga sincs már.

A hóhelyzetre is reflektált a leköszönő igazgató. Mint mondta, már vasárnap este elrendelték a készenléti szolgálatot, ami annyit jelent hogy kétszer 12 órás munkavégzésre álltak át a kollégák, akik a síkosságot igyekeztek megakadályozni. Szerinte a kollégái „nem végeztek annyira rossz munkát”, hiszen a tömegközlekedés sem állt le például. A létszámhiányt is elismerte.

Karácsony Gergely döntése jogszerű volt, azt azonban mégsem tartja korrektnek, hogy egy vidéki konferenciáról visszafelé tartva kellett megtudnia egy kollégájától, hogy fel van mentve.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink