Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-06 05:10:00

"Ezt most sürgősen be kellene fejeznie a kormánynak"

Elvenné a kormány a fővárostól a színházigazgatók kinevezési jogát - erről írt az art-portal. A lap úgy tudja, hogy egy törvénymódosítással megszüntetnék a független színházak működési támogatását, a kőszínházak igazgatói kinevezésébe pedig beleszólhatna az emberi erőforrások minisztere. A minisztérium közleményben reagált. Azt írták: ők csak átláthatóbbá tennék a színházak működését.

 

 

A lap szerint így a kőszínházak igazgatói kinevezésében az emberi erőforrások minisztere kapna egyetértési jogot, de nem csak ez lenne a változás: megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, helyette létrejönne egy kultúrstratégiai tanács, de mint írják megszűnnének a független színházak működési támogatásai is.

Az Emmi minderre közleményben reagált, azt írták: az NKA nem szűnik meg, hanem megújul, szeretnék a színházak működési modelljét átláthatóbbá tenni, valamint hogy a fenntartó lehet az önkormányzat, az állam, de akár vegyesen is - önkormányzati és állami - fenntartású és finanszírozású is.

A DK-s Gy. Német Erzsébet azt mondta híradónknak: őt nem nyugtatta meg az Emmi reakciója. Azt üzente a kormánynak: el a kezekkel az önkormányzati színházaktól.

"Ezt most sürgősen be kellene fejeznie a kormánynak, ezekből a lépésekből semmit nem szabad bevezetni. Úgy látom, hogy Orbán Viktor nem nyelte le azt a békát, hogy október 13-án elvesztette a fővárost, és még 10 megyei jogú várost, amelyek közt színházfenntartó önkormányzatok is vannak"

- mondta a politikus.

Az országgyűlés ugyanakkor már jövőhéten módosíthatja is a törvényt. Híradónk kereste a színházi szervezeteket az ügyben, de nem akartak nyilatkozni, a Független Előadó-Művészeti Szövetségnél viszont rendkívüli közgyülés volt éppen a kialakult helyzet miatt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink