Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-06 05:50:00

Döbbenet, mennyi rostán kell átesnie kiképzés közben egy kutyának

Katasztrófahelyzetben segítenek, miközben látássérültek életét varázsolják könnyebbé – csak, hogy néhány dolgot említsünk azokból, amelyekre a speciális képességű kutyák bevethetők. A Jakupcsek plusz című műsorban egyebek között az is kiderült, hogy több szűrőn kell keresztülmennie egy kutyusnak, és a tréner sem egy nap alatt „adja át” őket azoknak, akik életét megkönnyítik.

Döbbenet, mennyi rostán kell átesnie kiképzés közben egy kutyának
Képünk illusztráció.

Jelenleg csupán öt olyan kutya van a világon, akik terület-és romkutatásból mestervizsgával rendelkeznek, egyikük pedig – kiképzőjével együtt – a Jakupcsek plusz című műsorba is ellátogatott. Trénere elmesélte, hogy Symba egy kilencéves, belga juhászkutya. Mint mondta, már kisebb korban megnézik, hogy a kutyusok milyen szülőktől származnak, ezzel is kizárva az esetleges genetikai betegségeket, illetve ellenőrizve azt a kapcsolatot, ami a kiskutyák és lehetséges gazda között van.

Symba már rengeteg helyen járt, de a trénere a magyarországi bevetésekre a legbüszkébb, ahol napi szinten vesznek részt személykeresésben. A mindennapokban is ő a gazdája, ahol átlagos kutya is tud lenni. Kapcsolatukról még többet elárul, hogy csak oda tud menni, ahová Symba is, akivel minden nap 2-3 órát gyakorol, hogy szinten tudják tartani a munka során. László elmondta, hogy a stúdióban lévő négylábúnak rettentő jó szimata van és olyan kitartó, mint egy versenyző. Egy mentés során alapvetően élő személyeket keresnek, de más helyzetekhez is hozzá kell szoktatni, ezért – mesélte tovább – sokat gyakorlatoznak külföldön.

"Életük legnagyobb küzdelme az volt, hogy Symba gerincét érintő meszesedés indult el, és egy nemzetközi versenyen hirtelen nagy fájdalmai lettek. Senki nem értette, majd a kivizsgálás után világossá vált, hogy az egyik kilépő ideget elkezdte nyomni a meszesedés. A legnagyobb kérdés az volt, hogy teljes értékű marad-e, de rá egy évvel már a mestervizsgán teljesített"

– tette hozzá mosollyal az arcán a tréner.

Farkas Dominika, aki maga is több mint egy évtizede foglalkozik kiképzéssel, azzal folytatta, hogy egyrészt egészségügyi szűrésnek vetik alá a kutyusokat, hogy kiderüljön, alkalmasak-e erre a munkára. Ha ott minden rendben, akkor még további vizsgálatok jönnek, a genetikával kapcsolatban. Ha itt is zöld utat kapnak, akkor jönnek az idegrendszeri szűrések, aminek lényege, hogy különböző helyzetekben tesztelik, hogy mennyire tud nyugodt maradni. A tréner azt is elmondta, hogy általában 2-2,5 éves korura szoktak az érintett kutyusok látássérülttel levizsgázni.

Közben Pese Annamária, aki látássérült, elmondta: miután az ő kutyája – Hableány – levizsgázott, akkor elvitték hozzá, hogy összeismerkedjenek és megnézzék, mennyire működnek együtt. Szerencsére – tette hozzá az asszony – hamar sikerült összeszokniuk, ahogyan ő fogalmazott, gyakorlatilag szerelem volt első látásra.
Farkas Dominika még azt is elárulta, hogy alapvetően a kutyusoknál 1-1,5 éves korban kezdődik egy speciális kiképzés. Ez 6-8 hónapig tart, és már a kiképzés közben elkezdenek gazdit keresni, és az „átadás” sem egyik napról a másikra zajlik le, hanem egy hosszabb folyamat során.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink