Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-05 14:57:00

860 milliós büntetés a GVH-tól: bajban a kartellező miskolci hulladékkezelő cégek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy öt vállalkozás jogsértő magatartást tanúsított a jellemzően uniós támogatású pályázatok keretében hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, gépjárművek és berendezések beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokban. A cégekre összesen több mint 860 millió forintnyi bírságot szabott ki.

860 milliós büntetés a GVH-tól: bajban a kartellező miskolci hulladékkezelő cégek

A versenyhivatal vizsgálatai során feltárta, hogy 2014-ben és 2015-ben az érintett cégek, azaz, a JUMBO LOG Kft., a RESTONE Kft., a Profi-Bagger Kft., az M-U-T Kft. valamint a MENTO Kft. az érintett közbeszerzéseken úgy indultak, hogy közben jogsértő tartalmú információkat osztottak meg egymással, egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták a nyertes vállalkozást. A kartellel kapcsolatos bizonyítékokra a hivatal a társaságoknál folytatott helyszíni kutatás során bukkant rá - írja a 24.hu.

A hatóság a törvény alapján kiszabható maximális versenyfelügyeleti bírságot rótta ki a legtöbb érintett cégre. 30 százalékkal csökkentette azonban az ún. egyezségi eljárás keretében együttműködő, a jogsértést elismerő és jogorvoslati jogáról lemondó JUMBO LOG Kft., a RESTONE Kft. és a Profi-Bagger Kft. bírságát.

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a GVH csökkenti a bírság összegét, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri jogsértését az elé tárt bizonyítékok alapján, valamint lemond további egyes eljárási jogairól és a bírósági jogorvoslatról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához. Az egyezségi eljárás nem csak a GVH, hanem a vállalkozások számára is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A Mento Kft. Hercsik István cége, aki Észak-Magyarország egyik legbefolyásosabb üzletembere. Cégei rendre viszik a nagyértékű közbeszerzéseket.  

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink