Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-04 09:27:00

Néhány hónap múlva nehezebb lesz titkolózni a NAV előtt

A parlament elfogadta az őszi adócsomagot, amely további tíz-, esetleg százmilliárdokkal hizlalhatja a költségvetést.

Néhány hónap múlva nehezebb lesz titkolózni a NAV előtt

Az adóhatóság gyakorlatilag mindenről tudni fog, amiről csak akar, mivel gyakorlatilag minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni felé - írja az Azénpénzem.hu. A portál szerint ez hatalmas változás, mivel jelenleg csak a 100 ezer forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az új adócsomag szerint azonban 2020. július 1-jétől viszont már lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-jétől pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látni fogják.

Az online számlázásnál újdonság lesz az is, hogy már nem a teljesítést követően 15 napon belül, hanem 8 napon belül kell majd a számlát kibocsátani.

Az, hogy a NAV szinte mindent tudhat, jelentősen hizlalhatja a továbbiakban is a költségvetést. Mint a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, Izer Norbert hangsúlyozta: piacai szereplők becslése szerint
az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott.

A fehérítés mellett a törvényjavaslathoz elsőként egy olyan módosítót nyújtottak be, amely szerint a vadászaton résztvevő vadásznak ingyenesen vagy kedvezményesen nyújtott szolgáltatás, átadott termék adómentes. Ezt is megszavazták, így nemcsak a jövőben, hanem már a jogszabály hatálybalépést megelőzően is él az adómentesség.

Könnyebbséget és súlyos bírságok megelőzését jelentheti, hogy utólag is be lehet majd jelenteni, ha az adózó elfelejt adókötelezettséget választani a tevékenységéhez. De csak addig él a lehetőség, amíg nem kap NAV-ellenőrzést az adózó.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink