Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-04 12:25:00

Dózsa György úti baleset: a bíró máshogyan ítél, mint egy átlagpolgár

Komplikált ügyről van szó a Dózsa György úti balesetet illetően – erről beszélt a közlekedési szakjogász az ATV Start című műsorban. Tóth István szerint a bíróság akkor is tovább vizsgálódik, ha bebizonyosodik, hogy a vádlott a kezében tartotta a telefont.

 

 

Újabb etaphoz érkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Dózsa György úti baleset néven ismert ügy. A kiegészített műszaki szakértői vélemény szerint pedig M. Richárd a kezében tartotta a telefont és a biztonsági övét sem használta néhány másodperccel azelőtt, hogy iszonyatos tempóban egy kanyarodó Citroënnek csapódott volna. Az elsőrendű vádlott azonban a szakvélemény ellenére is kitart amellett, hogy a készülék nem volt a kezében.

Rengeteg tényező sorakoztatható fel M. Richárddal szemben, a dolog pikantériája mégis az, hogy egy másik felelőse is megállapíthatónak látszik a balesetben – erről beszélt a közlekedési szakjogász az ATV Start című műsorban. Tóth István szerint a közlekedési büntetőjogban ez az egyik legnehezebb eset, amikor mindkét fél elkövet valamilyen szabályszegést.

Az alapeset az – vázolta fel a szakember –, hogy van egy nagy sebességgel haladó jármű és egy elsőbbségi jogot sértő másik jármű. Emiatt lehet komplikált ennek a bírói megítélése, úgy, hogy az igazság felszínre kerüljön.

Mint mondta, szakmája nem úgy ítél, mint egy átlagpolgár. Ha például beigazolódik, hogy valóban a kezében tartotta M. Richárd a telefont, akkor ugyanis még tovább vizsgálódik a bíróság, hogy emiatt vagy más tényezők nem vette észre a másik járművet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink