Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-03 14:04:00

Kósa Lajos rettenetesen kiborult, de a java csak ezután jött

A Heti TV nevű csatorna Pirkadat című műsorában volt vendég Kósa Lajos fideszes politikus. A Pirkadat házigazdája, Breuer Péter a maga stílusában rá is akart térni a témára, azonban a felvezetés és a témafelvetés sem tetszett Kósa Lajosnak.

Kósa Lajos megszólalt ma reggel a Heti Tv-ben, először azóta, hogy szombaton a Fidelitas kongresszuson nagy felháborodást kiváltó kijelentést tett, melyet a magyar zsidó szervezetek mélyen elítéltek.

A beszélgetés elején a műsorvezető Breuer Péter azt sorolta, hogy Kósa Lajos nagyon sok beszédét hallgatta végig, “amit zsidó rendezvényeken tartott, zsinagógát avatott”, “mégis, valami történt önnel” a Fidelitas szombati kongresszusán. “Mi történt, hisz debreceni zsidó a haverja, a zsidóság történetét sokkal jobban tudja, mint aki ott született, vagy aki egy zsidó” - kérdezte Kósát.

Semmi nem történt - mondta minderre Kósa, hozzátéve, hogy szombaton arra hívta fel a figyelmet, ami őt mélységesen felháborítja és elszomorítja, hogy “ez az ellenzéki együttműködés/koalíció egész egyszerűen olyan ügyeket legitimált, ami elfogadhatatlan”. És ehhez mi köze a zsidóknak - kérdezte Breuer Péter, mire Kósa Lajos elismerte, hogy “rossz megfogalmazás volt” a részéről, de mint mondta, annyiban talán van köze ehhez “a magyar zsidó testvéreinknek”, hogy nem tűrhető el, és ő személy szerint nem is szeretné eltűrni, hogy bárki politikus maradjon az után, amit Kulcsár Gergely tett. Kósa felidézte, hogy a jobbikos képviselő a Duna-parti holokausztnak emléket állító vascipőkbe köpött és azt le is fotózta, és fölé írta, hogy ilyenkor jól érzi magát... Kulcsár emiatt, az önkormányzati választások előtt augusztusban visszalépett az ellenzéki pártok nyomására a jelöltségtől Debrecenben.

Arra, hogy ez magyar-ügy, nem zsidó-ügy, Kósa azzal reagált, hogy a meggyilkolt magyar zsidóknak állítottak emléket, ő is többször részt vett az Élet menetén, és Debrecenben is kezdeményeztek holokauszt emlékállítást. “Szerencsétlen volt a megfogalmazás, ezért elnézést is kértem” - utalt Kósa újra a szombati megnyilvánulására, és mint mondta, csak arra utalt, hogy “bárki hatalmi érdekek miatt újnyilasokat legitimáljon, és most ez történik”.

De honnan tudja, hogy zsidók legitimálták? - kérdezte Breuer Péter Kósától, hiszen mint mondta, zsidók vannak baloldaliak, jobboldaliak, jó emberek, rossz emberek... A Fidesz alelnöke ezzel egyetértett, és megismételte, hogy ezért volt rossz a megfogalmazása, senkit nem akart megbántani, csak szerinte nem lehet eltűrni, hogy “egy Gyöngyösi, egy Mirkóczki, egy Sneider-Roy, egy Kulcsár politikus legyen.

A műsorvezető felvetette, hogy ezért van a parlament, ott kell küzdeni, hogy ne lehessenek azok az emberek, akikről Kósa beszél a parlament tagjai. Breuer Péter azt is szóvá tette, hogy Kósa Facebook oldalán a bocsánatkérő posztja alatt a kommentek zsidó-ellenesek. Aztán a műsorban elmesélt egy zsidó viccet, eszerint a jom kippur ünnep előtt bocsánatot kérünk, “de nem a Facebookon, hogy add ide a bocsit, mert nagy hülye voltam”, mert a Facebook kontraproduktív (a kommentek miatt). Kósa erre negyedszerre is elnézést kért, és mint mondta: talán azt kellett volna mondania, hogy nem szabad eltűrni, hogy hatalmi szempontból egy balliberális- “újnyilas koalíció” legitimáljon olyanokat, akiket nem szabad legitimálni.

A műsorvezető újabb közbevetésére, miszerint ez a magyar nép dolga, nem a zsidók dolga, és például ő is a magyar nép része, Kósa Lajos elmagyarázta, hogy azokat értette ezen, akik magyarok, “de zsidó identitásuk is van”. Arra, hogy ő volt a kampányfőnök, ha úgy kampányolt volna, hogy a Fidesz győzzön, “ezek nem jutottak volna be” Kósa emlékeztetett, hogy több szavazatot kaptak, mint az ellenzék, de ez nem jelenti azt, hogy ők ne jutottak volna be.

Arra, hogy Orbán Viktor zérótoleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, találkozott-e vele a Fidesz hétfő déli frakcióülésén, Kósa azt mondta, nem tudott feljönni Budapestre a havazás és a dugók miatt, “egy csodálatos sószóró mögött állt”. A műsorvezető kérdésére, hogy ha találkozik Orbán Viktorral, “ő biztos fog a fejére adni” (megrója), Kósa azt válaszolta: biztos benne, hogy “miniszterelnök úr is azt gondolja, hogy semmilyen politikai megfontolás nem legitimálhat olyan ordas eszméket, amiket ezek az emberek képviselnek”.

Breuer a beszélgetés egy pontján azt mondta, hogy beszélt Kósa párttársaival, akik azt mondták neki, “Lajosnak biztos, hogy elgurult a tablettája, rosszul fogalmazott, mert ilyen hülye ő nem lehet”.

A műsorból kiderült: Kósa találkozik a debreceni zsidó szervezet vezetőjével, és mivel olyan helyzet nem állhat elő, hogy “ellenzék ne legyen a Parlamentben, az nem a kampánytól függ”. Amikor ezt Breuer elismerte, Kósa azt mondta, “bingó, ön is hibázott, emberek vagyunk”. Arra, hogy ha kimegy a stúdióból, a zsidó negyedben elnézést kér-e a szembejövő “öreg zsidóktól”, Kósa Lajos a Facebook posztját hozta elő újra, mire Breuer azt mondta neki, hogy azt törölje ki, mert a kommentek tele vannak (zsidóellenes) mocskolódásokkal. Egyúttal felszólította, hogy az operatőrtől is elnézést kérhet, “itt van Jákob!” - mondta Kósának.

Kósa kétségbe vonta, hogy ilyenkor az utcán sokan járnának. Arra, hogy ha a Síp utcában Heisler András, a Mazsihisz elnöke meghívja egy kávéra, elmegy-e, Kósa azzal reagált: ezt nem gondolja ugye komolyan, nem fog ott ülni az autóban arra várva, hogy arra sétál-e Heisler András. Egy újabb kávézásra vonatkozó kérdésre Kósa azt mondta, természetesen elmegy Heisler Andrással kávézni, ha meghívja.


Ezt követően az alábbi beszélgetés zajlott a felek között, írja a 24.hu:

Breuer Péter: Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az Ön emberei. Biztos, hogy nem erre a koalícióra szavaztak.

Kósa Lajos: Biztos, hogy nem az én embereim, mert egy ez ilyen értelmetlenség, nekem nincsenek embereim.

B.P.: Nem értelmetlenség, ezek az emberek szeretik Önt. Ezekkel az emberekkel nagyon jó kapcsolatot tartott fönn. Leste a gondolataikat…

K.L.: Most egyébként mit csinálunk? Mert egyébként szétesett ez a műsor.

B.P.: Nem esett szét.

K.L.: De, hát össze-vissza beszélgetünk. A hülyeségekről.

B.P.: A lényegről beszélünk, nem hülyeségekről.

K.L.: Nhm.

B. P.: Kedves nézőim, vendégünk volt Kósa Lajos, aki…

K.L.: Péter, ez a műsor… Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni. Azt hiszem ehhez még jogom is van, mert…

B.P.: Ez élőben megy.

K.L.: Ez?! De ez egy butaság ez a műsor.

Itt találja a teljes beszélgetést:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink