Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-03 17:17:00

KATÁ-s vállalkozók: Varga Mihály elárulta, kinek van oka félni

A pénzügyminiszter elárulta, mire fognak különösen odafigyelni a kisadózókra vonatkozó szabályok felülvizsgálata során.

KATÁ-s vállalkozók: Varga Mihály elárulta, kinek van oka félni

Varga Mihály a Privátbankárnak azt mondta, hogy a munkaviszony ellenőrzésén túl a többes katás jogviszonyok kerülhetnek majd célkeresztbe. Vagyis azok a vállalkozások számíthatnak kedvezőtlen változásokra, amelyek több katás érdekeltséggel is rendelkeznek, például egyéni vállalkozóként és társas vállalkozás tagjaként.

A miniszter szerint ebből kiindulva a 360 ezres katás adózói kör nem jelent ugyanennyi vállalkozót. Megjegyezte azt is, hogy egyelőre az előkészítő munka folyik, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak figyelembe vételével.

Ami a változások időzítését illeti, szóba került, hogy akár már a következő év közepén hatályba lépjenek az új intézkedések. Erről azt mondta Varga Mihály, hogy

"nem lenne elegáns év közben módosítani a szabályokon, ugyanakkor volt már erre is példa".

A portál szerint a jelenlegi, bizonytalan helyzet sok fejtörést okoz a vállalkozásoknak, akik már tagjai a KATÁ-nak, vagy belépni készülnek. Utóbbiak azok, akik például most még az egyszerűsített vállalkozó adó (EVA) alá tartoznak. Ez az adófajta idén megszűnik, helyette új adót kell választaniuk az érintett vállalkozásoknak.

Számukra a KATA egy jó opció lenne (a kisvállalati adó mellett), az átállás kormányzati kommunikációja során a Pénzügyminisztérium is kampányolt a KATA mellett, de az elmúlt hetek hírei elbizonytalaníthatták az evásokat. Erre bizonyíték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még mindig 16 357 EVA-alanyt tart nyilván, vagyis szűk négy héttel az év vége előtt még ennyi adózó nem döntött arról, hogy milyen más adófajtát válasszon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink