Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-03 11:37:00

Karácsony a hóhelyzetről: Budapest jobban vizsgázott, mint az ország egésze

Budapest jobban vizsgázott, mint az ország egésze a hétfői hóhelyzetben, azt azonban Karácsony Gergely is elismerte, hogy kevés a hómunkás. A főpolgármester az ATV Start című műsorban azt is elmondta, hogy a legnagyobb beruházásokból még mindig hiányoznak a források.

 

Budapest gyakorlatilag megbénult azzal, hogy hétfőn leesett az első hó. Hogy ezért ki a felelős, arra Karácsony Gergely azt nyilatkozta az ATV Start című műsorban, hogy attól, hogy tisztában vannak a havazással, még nem lesz több gép és gépkocsivezető a gépekre.

Budapest még így is jobban vizsgázott, mint az ország egésze. Mint mondta, a gépek átlagéletkora 14 év és ezeket folyamatosan tervezik pótolni, a gépkocsivezetőket sem egyszerű, hiszen speciális képzésekre van szükségük, illetve hómunkásból sincs elég.

Ez utóbbiak esetében – folytatta a főpolgármester – tudnak változtatni a béren, a gépkocsivezetők helyzete azonban bonyolultabb, mert speciális képzésre van szükségük. Rövid távon jelentős javulást nem érdemes várni, mert ezt az „örökséget viszik tovább”.

Közben egy minapi interjúban a politikus arról beszélt, hogy 200 milliárd forint hiányzik a főváros kasszájából. A főpolgármester hozzátette: egyrészt az új városvezetés 150 milliárd forintos adósságot örökölt. Másrészt 50 milliárd forint hiányzik három, nagy beruházáshoz. 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 a 3-as metró költségvetéséből, további 20 milliárd pedig az állatkerti fejlesztések befejezéséhez. Ugyanakkor úgy látja, hogy ezt az 50 milliárd forintot a főváros nem tudja kigazdálkodni.

A Miniszterelnökség azonban ezt másképp látja. Szerintük Tarlós István stabil pénzügyi helyzettel, megtakarítással adta át a fővárost, de hozzátették: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában készek minden, Budapestet érintő kérdést megvitatni.

Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy Budapest adósságával eddig is tisztában voltak. A hármas metró az már „sínen van”, a legsürgetőbb most a Lánchíd ügye, mert annak felújítását már nagyjából tíz éve el kellett volna indítani.

Erre e projektre jelenleg összesen 26 milliárd forint áll rendelkezésre, és pont húsz milliárd forinttal többről szól a beérkezett árajánlat. Ez még nincs lezárva, „de ez így nem fog menni” – tette hozzá. Másrészt ez összefügg az alagút felújításával is, hiszen egy csomagban vannak, amit szerinte érdemes lenne újratárgyalni. Az állatkert bővítésére kitérve elmondta, hogy az szépen halad, de mint kiderült, hiába épül meg a kupola, nem lesz benne semmi, tehát innen is források hiányoznak.

Az atlétikai világbajnokságra kitérve pedig elmondta, nagyjából 50-50 százalékban oszlik meg a támogatók és ellenzők aránya – derült ki egy közvélemény-kutatásból. A fővárosi önkormányzat feltételeivel azonban már nagyjából a megkérdezettek 80 százaléka ért egyet.

Karácsony arról is beszélt, hogy néhány éven belül ünnepli a főváros a 150. születésnapját, ebből az apropóból pedig szerinte a Lánchíd felújítása és a történelmi belváros átalakítása is, vagyis a forgalmának csillapítása is szép ajándék lenne Budapestnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink