Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-03 20:57:00

Egymásnak üzenget Karácsony és a kormány a Liget-projekt ügyében

Tovább vitáznak a felek: a kormány még nem zárná le a projektet, a főváros viszont más fejlesztésekre költené a felszabadult pénzt. A közvetlen tárgyalások jövő héten kezdődhetnek.

 

 

A Liget-projekt ügyében továbbra sincs egyetértés, a kormány ugyanis nem tekinti lezártnak a kérdést.

„Mi azt vettük tudomásul, hogy a fővárosi önkormányzat a Nemzeti Galéria építését és még másik két épület, az Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítését ellenzi. Mi azt reméljük, hogy lesz még olyan vezetése a fővárosnak, vagy akár a jelenlegi tér jobb belátásra, ami rájön arra, hogy ez a nyugati világnak a legeslegnagyobb kulturális fejlesztése”

- nyilatkozta Gulyás Gergely az InfoRádióban.

A főpolgármester Start című műsorunkban vitába szállt a kormánnyal. Karácsony Gergely azt mondta: azt is újra kellene gondolni, hogy mi a főváros és mi a kormány szándéka ezzel kapcsolatban.

„Én ezt úgy élem meg, hogy mi nagyon sok pénzt spóroltunk a magyar adófizetőknek, hogy a Liget-projekt kapcsán az újonnan épülő beruházásokat mi megállítanánk. Itt egyébként annak az összegnek, ami itt hiányzik, a sokszorosa szabadul föl”

- mondta a főpolgármester.

A pénzügyminiszter szerint a központi költségvetésben annak az 50 milliárd forintnak a forrása sincs meg, amelyet a főváros az atlétikai vb megrendezésének engedélyezése fejében kért. Varga Mihály azt mondta, annyit tud elmondani, hogy az Egészséges Budapestért program több, mint 80 milliárd forintot tartalmaz 2020-ban már elfogadott parlamenti döntéssel egészségügyi fejlesztésekre. 

"Nyilván főpolgármester úr előbb-utóbb arról is tájékoztat majd bennünket, hogy a budapesti fővárosi önkormányzat milyen támogatást gondol el ehhez a programhoz”

- tette hozzá Varga.

Gyurcsány Ferenc bölcsességet javasolt a feleknek. Úgy fogalmazott: az a "politika művészete", hogy mindenki értse, melyik ügyben a harc, melyik ügyben a kompromisszum, ami a budapesti és az ország érdekeit szolgálja.

A főváros és a kormány a legkorábban a jövő héten juthat egyezségre, ekkor ül össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Közben arról sincs egyetértés, milyen pénzügyi helyzetben van a főváros: a kormány szerint 280 milliárd forintos többlettel, a Városháza szerint 150 milliárd forintos hiánnyal vette át a város vezetését Karácsony Gergely. A Miniszterelnöki Sajtóiroda hétfőn Híradónknak azt írta, hogy Tarlós István 280 milliárd forint megtakarítással adta át a főváros költségvetését.

Az általános főpolgármester-helyettes Híradónknak cáfolta ezt a számot, Kiss Ambrus szerint ugyanis a bevételek és a kiadások nem fedezik egymást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink