Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-04 16:44:00

Az ember, aki "kiderítette", hogy József Attila mégsem lett öngyilkos

Újságíróként kezdte a pályafutását, majd mégis a rendőrségnél találta meg a számításait Garamvölgyi László. A Húzós című műsorban egyebek közt azt is megtudhattuk, hogy hány évnyi munkája volt abban, hogy kiderítse: József Attila mégsem lett öngyilkos, hanem baleset áldozata lehetett.

Az ember, aki "kiderítette", hogy József Attila mégsem lett öngyilkos
 

 

Újságíró az eredeti végzettsége, a nyolcvanas évek elején még napilapnál is dolgozott – ezzel kezdte Garamvölgyi László a Húzós című műsorban. Akkoriban már megjelentek olyan kisfilmek, amelyekben oknyomozói módszerekkel derített ki valamit egy újságíró, és ennek meglett a következménye. Egy ehhez hasonló eset volt akkor, és a felvetésre, hogy lemenne nyomozni egy ügyben, azt felelte a főszerkesztője, hogy akkor menjen el rendőrnek. Majd nem sokkal ezután járőrként került a II. kerületi kapitányságra. A rendőrtábornok elmesélte, hogy megszerette a járőrködést, mert például a bűnözőket is megismerte.

Egyik korábbi kötetében József Attilával is foglalkozott, és azt írta, hogy a költő nem öngyilkosság, hanem baleset áldozata lett. Erről ma már azt mondja: lement a helyszínre és igyekezett rekonstruálni a történteket, és végül többen igazat adtak neki.

Érdekes eseményekről is beszámolt, mint például a Werther-effektus. Ennek lényege, hogy ha egy közismert ember öngyilkos lesz, akkor az egy hullámot tud elindítani, ami bebizonyosodott akkor is, amikor lement nyomozni, mert mint kiderült, többen lettek öngyilkosok akkor József Attila kötettel a zsebükben.

Sőt, 1986-ban is volt egy ilyen hullám, amikor az első magyar szépségkirálynő, Molnár Csilla végzett magával.

Garamvölgyi László megemlítette, hogy Európában csökken a bűncselekmények száma, mégis új rizikófaktorok jelennek meg, amelyeket még nem ismerünk. Stephen Hawkingra is hivatkozott, aki szerint két dolog veszélyezteti az emberi fajt: a mesterséges intelligencia kontroll nélküli fejlesztése, a másik az erőszak. Ezért is érzi azt, hogy felértékelődik a bűnmegelőzés, amivel ő maga is hat éve foglalkozik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink