Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-03 19:05:00

"A rabszolgatörvény pallosként lebeg a munkavállalók feje fölött"

A kormánytöbbség napirendre sem veszi az ellenzék javaslatát, amely eltörölte volna az 1 évvel ezelőtt elfogadott jogszabályt. Az ellenzék szerint a kormánypártok ismét bebizonyították, hogy az oligarchák, a multik és a nagytőke pártjára álltak. A Fidesz szerint a módosítás semmilyen negatív hatással nem járt, hiszen a túlmunka vállalása önkéntes.

 

 

Egy évvel ezelőtt a kétharmados kormánytöbbség megszavazta, hogy 400 órára emelkedjen az évente elrendelhető túlmunka ideje és azt is, hogy a munkáltatóknak 3 évük legyen arra, hogy elszámoljanak a munkaválalókkal. Csaknem 1 évvel később, most, az ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény eltörlését szerették volna törvényjavaslatként napirendre venni, ezt azonban a kormánytöbbség leszavazta.

Azt az ellenzéki javaslatot sem szavazták meg, amely a munkavállalók szociális biztonságáról és munkaügyi helyzetének javításáról szólt. Az MSZP-s Korózs Lajos szerint ezzel a fideszes képviselők bebizonyították, hogy "az oligarchák, a multinacionális cégek és a nagytőke pártjára álltak".

Míg a szocialisták szerint semmi szükség a rabszolgatörvényre, a Fidesz úgy látja: jó döntés volt a törvény elfogadása.

"A vita ott van köztünk, hogy ez lehetőséget ad vagy kényszerít. Mi továbbra is azt mondjuk: lehetőséget ad. És az 1 év bebizonyította, hogy a javaslat nem hiábavaló"

- mondta Szatmáry Kristóf.

A szakszervezet szerint az elmúlt 1 évben kiderült: főleg az állami cégek és munkahelyek miatt erőltette át a kormány a rabszolgatörvényt. Kordás László azt mondja: így nincs sok értelme a törvénynek, pallosként azonban ott lebeg a munkavállalók feje fölött.

"Tömegesen sehol nem került alkalmazásra a rabszolgatörvény, de ezt is ketté kell választani: az egyik a 36 hónapos munkaidőkeret, ezt sehol nem alkalmazzák az országban. Illetve a 400 óra túlmunka elrendelésének a lehetősége. Ez egy-egy vállalatnál szóba került ennek az alkalmazása szigorú szakszervezeti kontroll mellett"

- mondta Kordás.

A Fidesz közleményben azt írta: A szocialisták már egy éve is hazudtak a munka törvénykönyvéről, és csak politikai kampányakciókhoz használták fel. A kormánypárt szerint a módosítás semmilyen negatív hatással nem járt, hiszen a túlmunka vállalása önkéntes.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink