Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-02 13:23:00

Palkovics: nincs einstandolás, ami az Akadémiáé, az Akadémiáé is marad

„Éntőlem olyan nem hangzott el, hogy bármilyen kutatótól meg kellene szabadulni” - nyilatkozta az atv.hu-nak Palkovics László, aki ma részt vett az MTA közgyűlésén, melyen az Akadémia küldetése, a kutatóhálózatok nélkül volt napirenden. A miniszter azt mondja: “félreértés”, hogy einstandolják, államosítják a 70 milliárdos akadémiai vagyont.

Az Akadémia Magyarország egyik fontos intézménye, “nekem mint akadémiai tagnak pedig különösen - nyilatkozta Palkovics László innovációs miniszter az atv.hu-nak a mai parlamenti bizottsága meghallgatása után, épp az Akadémia közgyűlésére sietve.  A közgyűlésre nem mint minisztert hívták meg, hanem mint az MTA rendes tagját, „természetesen fontosnak tartottam részt venni rajta” - tette hozzá.

Az MTA mai rendkívüli közgyűlést azért hívták össze, mert a 2019-es törvényi változások után az Akadémia számára szükségessé vált küldetésének újragondolása, mivel immár saját kutatóhálózat nélkül működik. „A Magyar Tudományos Akadémia küldetése 2019” című közgyűlési javaslatot Lovász László, az MTA elnöke terjeszti a közgyűlés elé.

Palkovics László megkérdeztük, hogy esélyes elnök-jelöltnek tartja-e Freund Tamást, az MTA alelnökét, együtt tudna-e működni vele, hiszen őt is bírálta a kutatóhálózatok tervezett leválasztása miatt, kiállt az MTA szuverenitása mellett, ugyanakkor Freund Tamás miniszterelnökhöz címzett levelében az is szerepelt: „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.”

A miniszter minderre azt mondta: az MTA elnökét az akadémikusok választják meg, az akadémiai tagoknak pedig együtt kell tudni működni a megválasztott elnökkel. “Mint innovációs miniszternek pedig, az Akadémia megválasztott elnökével köteles is vagyok együttműködni. Amennyiben az elnök Freund Tamás lesz, akkor vele”.

Palkovics László hozzátette:

“éntőlem olyan nem hangzott el, hogy bármilyen kutatótól meg kellene szabadulni. Freund Tamással pedig a vitánk arra vonatkozott, hogy egy másik, a jelenlegi struktúrában hogy tud működni az Akadémia. Minden kérdést, amiben az MTA-val megállapodtunk, betartottuk, a jövőben is mindenben együttműködünk majd”

- mondta a miniszter.

Lovász László korábban megkérte Freund Tamást, hogy induljon el az MTA-elnökségért, az agykutató hosszas vívódás után igent mondott, erről itt irtunk.

Freund Tamás az MTA honlapján megjelent interjúban elnézést kért korábbi, a miniszterelnökhöz írt levelének inkriminált mondataiért: azt mondta, hogy nagyon elszomorítja a mai közhangulat és a társadalom megosztottsága, a fiatalok megmételyezéséről írt soraiért pedig „a magukat érintettnek érző társadalomtudós kollégák elnézését” kérte. Mint fogalmazott, levelének írásakor attól tartott, hogy a legjobb kutatók távoznak majd az országból, amikor pedig gyengén teljesítő kutatókról beszélt, arra gondolt, hogy a kevésbé eredményes tudósokat senki nem fogja külföldre csábítani. Freund Tamás az interjúban emlékeztetett rá, hogy az ELKH Irányító Testületének az ügyrendjében egy intézet megszüntetéséhez kétharmados szavazati arány szükséges, ezt pedig elmondása szerint javarészt ő harcolta ki, az átvilágítások célja pedig a „nemzetközi mércével mérhetetlen teljesítményt nyújtó csoportok” kiszűrése.

(Az irányító testület elnöke Maróth Miklós, az ELKH vezetője, az innovációs és technológiai miniszter pedig Mezei Ferencet, Horváth Zitát, Grűner Györgyöt, Sótonyi Pétert, Gáspár Pétert és Kellermayer Miklóst, az MTA elnöke pedig Pálfy Péter Pált, Freund Tamást, Ádám Veronikát, Bokor Józsefet, Borsos Balázst és Borhy Lászlót javasolta a testületbe).

Félreértés: Nem einstandolják az MTA vagyont

Palkovics Lászlót arról is megkérdeztük, hogy a hvg.hu azt írta: az ő volt jobbkeze, Szigeti Ádám - aki most az ELKH megbízott főtitkára -, nemrég arra utasította az intézetek főigazgatóit, hogy könyveljék át az eddig az MTA tulajdonába tartozó ingóságokat saját, vagyis végső soron állami tulajdonba, ez pedig az MTA 70 milliárdos vagyonának az einstandolását jelenti, Palkovics László azt mondta: ez félreértés.

“Nem tudom ki volt az, aki ezt értette ki a levélből. Abban csak arról volt szó, hogy azokat az eszközöket, amelyeket a kutatóintézetek maguk vásároltak, a saját leltárukba helyezzék be. Az összes többire pedig az az érvényes, amit Lovász elnök úr és Maróth elnök úr egymással kötött. Semmiféle einstandolásról nincs szó, ami az Akadémiáé, az az Akadémiáé is marad”

- mondta Palkovics László.

Nem kapott hivatalos meghívást

Budapesten tartotta november 18-án a tanácskozását a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF), a rendezvényen a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálata volt a középpontban tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel. A fórumot Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg a Művészetek Palotájában. Palkovics László ezen nem vett részt. A miniszter most kérdésünkre megerősítette: nem kapott a fórumra valódi meghívót. “Ez nem azt jelenti, hogy a tudomány ne lenne fontos a számomra, de két héttel az esemény előtt kaptam egy olyan meghívást, hogy klikkeljek rá egy honlapra, és regisztráljak. Úgy látszik, az Akadémiának akkor nem volt szüksége arra, hogy ott a magyar innovációs miniszter beszéljen” - mondta Palkovics László.

Ajánlom

További belföldi híreink