Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-02 20:00:00

Kósa Lajos bocsánatot kért zsidó honfitársaitól, nyilatkozni azonban nem akart

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezetek tiltakozása után Kósa Lajos bocsánatot kért a hétvégi kijelentéséért. A Fidesz alelnöke szombaton azt mondta - idézem -, "a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben". A kormány szerint Kósa Lajos csak a jobb- és baloldal szövetségét akarta bírálni.

 

A hétvégén új vezetőket választott a Fidelitas, de a tisztújító közgyűlés nem emiatt került a viták kereszttüzébe. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke az ellenzéki pártok összefogásáról mondta el a véleményét.

„Az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben” – mondta Kósa.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője visszautasította, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át. Köves Slomó emlékeztetett rá, hogy Hajdú-Bihar megyében azért nincsenek zsidók, mert 75 évvel ezelőtt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek így nem is szavazhattak az októberi helyhatósági választáson.

A MAZSIHISZ elnöke Heisler András is arra utalt, hogy Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből Auschwitzba deportálták a zsidókat, a megyében élő néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat.

Kósa Lajos végül saját közösségi oldalán kért bocsánatot, amiért - mint írta „talán félreérthető módon, arra utalt, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, akár egyetlen zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek - áll a közleményben.”

Megkeresésünkre a Fidesz és a kormány is úgy reagált, hogy Kósa Lajos már bocsánatot kért.

A Fidesz másik alelnökét, Kubatov Gábort próbáltuk kérdezni párttársa mondatairól. Ő nem, de Novák Katalin megállt stábunknak.

„Ma Magyarországon összeborult egymással a szélsőjobboldal és a baloldal, és ez az, amit elfogadhatatlannak tart ő is, és ezt én is elfogadhatatlannak és nagyon szomorúnak tartom. – A baloldal az a zsidósággal egyenértékű? – Természetesen nem. Egyszerűen annyit mondott, hogy van olyan, akik nyilván mondjuk valaki, aki nem antiszemita érzelmű választó, már pedig az ilyenek vannak többségben, az nem szívesen támogat egy olyan politikai közösséget, amelyik antiszemita szólamokat hangoztat, vagy antiszemita képviselői vannak”

– nyilatkozta az államtitkár.

Az ellenzék szerint Kósa Lajosnak le kellene mondania.

„Kósa Lajos eddig sem volt a legélesebb kés a fiókban, ami a Fideszt illeti, de ez sem menti föl az alól a gyalázatos mondat alól, amit mondott, ennél kevesebbért is távoznia kellene a közéletből Kósa Lajosnak” – véli Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője.

Bár úgy tudjuk, Kósa Lajos is részt vett a parlament ülésén, Híradónknak nem kívánt nyilatkozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink