Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-02 12:55:00

Hóesés, késő vonatok - megkérdeztük Palkovics minisztert

Már szerdától járna a nagy késésekkel befutó vonatokon utazóknak szendvics, frissitő, szállás - de a kormány 2024-re halasztotta ezt az utaskompenzációs szabályozást. Palkovics László miniszter az atv.hu-nak azt mondta: irreális volt 2007-ben hogy az MSZP-s kormány túlvállalta magát e téren.

Hóesés, késő vonatok - megkérdeztük Palkovics minisztert
Fotó: MTI

Miért halasztotta el a kormány 5 évvel, a vonaton utazól tájékoztatásától, akár szendviccsel, szálással kompenzálásáról? Míg korábban a 2019. december 4-i határidőt szabták meg, most mint a Magyar Közlönyből kiderült, ezt 2024. december 4-re módosították - ezt kérdeztük Palkovics László innovációs minisztertől a parlamenti gazdasági bizottsági meghallgatása után, miután például ma is 60-80 percet késnek a vonatok az országos havazás miatt.

Palkovics László az atv.hunak nyilatkozva visszautalt 2007-re, mint mondta, akkor MSZP-kormány volt, és már “akkor is irreálisnak tűnő vállalasokat tettek”. A miniszter hangsúlyozta, csak azzal a lehetőséggel élnek, amivel más uniós tagország is él, derogációt kérnek. “Ez nem azt jelenti, hogy a feladatokat abbahagyjuk és csak 2024-ben kezdjük el ezeket” teljesíteni, az akadálymentesítést, “a mozgásérülteket segítő feladatokat előre vesszük, ezeket csináljuk”, van prioritási sorrend - nyilatkozta a miniszter az atv.hunak, hozzátéve: az öt év ahhoz szükséges, hogy mindent meg tudjanak csinálni.

Frissitők, szendvics, szállás?

A bizottsági meghallgatásán az MSZP Bangóné Borbély Ildikó is megkérdezte a minisztert az utastájékoztatási rendeletről, aminek pontjait a vonatok késése esetén kellene alkalmazni.

A kormányrendelet szerint - amit a halasztás miatt csak 2024-ben vezetnek be - az utasjogok körébe tartozik, hogy ha a vonat késve érkezik vagy indul, akkor a vasúttársaságnak - vagy az állomás üzemeltetőjének - folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről. 60 percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani ételeket, szendvicset, frissítőket, szállást, amennyiben a késés miatt egy- vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé. De az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására is.

MSZP-kormány, előzmény, 300 milliárdos adósság

Palkovics László a bizottsági ülésen az MSZP-s politikus kérdésére a hóhelyzet és a vasút kapcsán azt mondta: a vasút-rendszerünknek vannak “előzményei”. A vasutat, mint a miniszter mondta, 2010-ben az MSZP kormánytól 300 milliárdos adóssággal vették át. Ezt először le kellett dolgozni. Azt Palkovics László elismerte, hogy amilyen ügyeket ez a kormány nem oldott meg, azt nem lehet mindet az MSZP-kormányra terhelni. Az öt év halasztás ahhoz szükséges, hogy mindent meg tudjanak tenni - mondta Palkovics László.

Az Európai Parlament is döntött tavaly

Tavaly novemberben az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön támogatták azt a módosító javaslatot, amely a vonatok késése esetén növeli az utasoknak járó kártérítés összegét, a fogyatékkal élő utasok számára hathatósabb segítséget ír elő. Például az egy óránál hosszabb késések esetén az utasoknak járó kártérítés összege a jegy árának negyedéről a felére emelkedne. Ha a vonat másfél órát késik, akkor a jegy 75 százaléka, két órás késésen túl pedig a teljes jegyár járna kártérítésként.

Ajánlom

További belföldi híreink