Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-30 13:49:00

Itt vannak a tanártüntetés követelései

Folyamatosan frissülő hírek!

A PSZ az oktatást hátrányosan érintő szabályozás, a pedagógusok, a szülők elégedetlensége miatt tüntetést szervezett most szombatra Budapesten. Az ATV Facebook-oldalán élőben közvetítjük az eseményt.

 • ÉLŐ

  november 30.szombat 18:00

 • Szól a Himnusz,

  november 30.szombat 15:04

  és ezzel van vége a demonstrációnak, békés távozásra kérnek mindenkit.

 • Fekete esernyős akciót hirdettek

  november 30.szombat 14:56

  Szabó Zsuzsa azt kérte, minden oktatási intézményben nyissanak ki egy fekete esernyőt és addig ne csukják össze, amíg a követelések nem teljesülnek.

 • Fekete esernyők

  november 30.szombat 14:54

  alatt állva emlékeztetik a kormányt, hogy nem randalírozni jöttek, hanem a gyerekek és a tanárok jövője miatt.

 • Szűcs Tamás,

  november 30.szombat 14:46

  a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: "Én nem szeretnék többet itt állni. Lehet ez az utolsó hogy itt állok, mert ha egy akció nem szólítja meg az embereket, az egész mit sem ér.

 • Szabó Zsuzsanna,

  november 30.szombat 14:42

  a tüntetés szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszédét úgy kezdte: "A gyerekeink jövője miatt vagyunk itt. Üzenjük meg közösen a kormánynak, hogy nekünk fontos az oktatás."

  Hosszú hónapokon át keményen küzdöttek, hogy a kormánnyal megoldást találjanak a tárgyalóasztalnál. Ez nem sikerült.

  "Most azért vagyunk itt, hogy megmutassuk addig nem adjuk fel amíg nem teljestík a követeléseinket. Nem csak a pedagógusok béréért jöttünk. Elvették a szülőktől és a pedagógusoktól, hogy eldöntsék érett-e egy 6 éves gyerek az iskolára. Hagyjuk hogy a gyerekek többet dolgozzanak, mint mi felnőttek? Csökkentsék a diákok óraszámát!" - mondta Szabó.

  "Mindenki tudja, hogy van pedagógushiány a kormányállításával ellentétben. Bizonyítja ezt az is, hogy több tanár képesítés nélkül tanít."- Szabó hozzátette, ismer olyan tanárt, aki 8 tantárgyat tanít egyszerre.

  Úgy folytatja: "A pályakezdők bérét ki kellett egészíteni, hogy annyi legyen mint a szakmunkásoké."

  "40 óra helyett 65 órát dolgozik átlagosan egy pedagógus a gyalázatosan alacsony bérért. Majd emellé másodállást kell vállalnia, hogy el tudja látni a családját. Béremelést követelünk!" - kiáltotta Szabó, majd skandálta a tömeg is.

  "Követeljük, hogy a kormány egyeztessen a szakszervezetekkel. Békét, nyugalmat és közös megegyezést szeretnénk. Ha az oktatásnak nincs jövője, a nemzetnek sincs." - zárta beszédét.

 • A Republic egykori tagja, Tóth Zoltán

  november 30.szombat 14:38

  szintén kiáll a tanárok mellett. Mint mondta: Kötelessége lenne mindenkor, minden hatalomnak meghallgatni a tanárok igényeit.

 • Tíz pont

  november 30.szombat 14:32

  Tóth Margit Szegedről érkezett és nagyon örül, hogy ekkora az összefogás. Mint mondta, mindenki boldog gyerekeket akar. Ehhez pedig ismertetett tíz pontot, amit a kormánytól szeretne. Szeretné, ha a politikusok úgy tekintenének a gyerekekre, pedagógusokara, mint parnerekre. Szakmai és társadalmi párbeszédet szeretne. Egyeztessenek szakértőkkel, vegyék figyelembe a legfrissebb kutatásokat. Vonják vissza a kötelező hatéves beiskolázást, állítsák vissza a rugalmasságot. Szüntessék meg a diákok túlterheltségét. Legyen a hangsúly a készségfejleszésen. Modern oktatást szeretnének. Ismerjék el a tanárhiányt és kezeljék. Tegyék újra vonzóvá a tanári pályát. Legyen beleszólása a helyi pedagógusoknak, diákokba az intézményvezetők kinevezéséebe. Vonják vissza az alternatív iskolák működését korlátozó intézkedéseket. Állítsák vissza a magántanulói státuszt. Átgondolt, szakmai stratégiát szeretne. Szabad tankönyvválasztást szeretne kérni a kormánytól. Szeretne számonkérhető nyelvoktatási stratégiát.

 • A tanárok a hibásak?

  november 30.szombat 14:32

  Szolga Bálint diák arról beszélt, hogy a túlterheltség miatt sportolni, zenélni sincs idejük, nem hogy szórakozni a barátokkal vagy bulizni. Hozzátette, abszúrdnak tartja, hogy azokat a tanárokat tartják hibásnak az oktatás jelenlegi helyzetéért, akik jelenleg is a Kossuth téren demonstrálnak vele karöltve és nem a mögötte álló épületben ülő politikusokat, akik nem képesek egy normlisan működő oktatásügyi minisztériumot létrehozni.

 • Noár énekelt a színpadon, gyerekekkel

  november 30.szombat 14:30
 • "Együtt sikerülni fog"

  november 30.szombat 14:25

  A tüntetésen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, egy éve azért voltak itt, mert a kormány elfogadta, az akkor "rabszolgatörvénynek" nevezett gyalázatos törvényt. Azt mondta, nem akarnak túlterhelt tanárokat és nem akarnak túlterhelt gyerekeket sem. Olyan tanárokat akarnak, akik hivatástudatból végzik az oktatást és olyan gyerekek kerülnek ki a kezeik alól, akik végül el tudnak helyezkedni a munka világában. Azt is szeretnék, ha mindenki gyereke ugyanakkora eséllyel kerülne be az oktatásba. Biztosította a tüntetést szervezőket, hogy mellettük állnak és biztos abban, hogy összefogással sikerül megállítani az oktatási reform szétverését.

 • Átadták a PSZ petícióját az Emmi-nek és az ITM-nek

  november 30.szombat 13:59

  Átadták a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére szombaton kora délután Budapesten.

  A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: a követeléseiket a szombat délután, a Kossuth térre szervezett tüntetésen is ismertetik.

  Az Emmi a tüntetésre reagálva közleményt adott ki, ebben egyebek mellett azt írták, hogy a minisztérium eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket.

  A kommünikében a minisztérium azt is írta, hogy a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborítónak tartják, hogy a szombati rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat.

 • A DK szolidáris

  november 30.szombat 13:50

  DK korábban azt írta, szolidárisak a tanárokkal és támogatja a ma délutáni pedagógustüntetést. A DK szerint az Orbán-kormányon kívül nincs egyetlen olyan kormány sem Európában, amely ne ismerné fel, hogy aki a tanárok ügyét nem támogatja, az a diákokat, a jövő generációt nem támogatja.

 • Reagált a kormány

  november 30.szombat 13:40

  A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a szombati Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tüntetésre reagálva az MTI-vel.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink