Itthon

Itt vannak a tanártüntetés követelései

ÉLŐ
november. 30. szombat 18:00

Szól a Himnusz,
november. 30. szombat 15:04

és ezzel van vége a demonstrációnak, békés távozásra kérnek mindenkit.

Fekete esernyős akciót hirdettek
november. 30. szombat 14:56

Szabó Zsuzsa azt kérte, minden oktatási intézményben nyissanak ki egy fekete esernyőt és addig ne csukják össze, amíg a követelések nem teljesülnek.

Fekete esernyők
november. 30. szombat 14:54

alatt állva emlékeztetik a kormányt, hogy nem randalírozni jöttek, hanem a gyerekek és a tanárok jövője miatt.

Szűcs Tamás,
november. 30. szombat 14:46

a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: "Én nem szeretnék többet itt állni. Lehet ez az utolsó hogy itt állok, mert ha egy akció nem szólítja meg az embereket, az egész mit sem ér.

Szabó Zsuzsanna,
november. 30. szombat 14:42

a tüntetés szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszédét úgy kezdte: "A gyerekeink jövője miatt vagyunk itt. Üzenjük meg közösen a kormánynak, hogy nekünk fontos az oktatás."

Hosszú hónapokon át keményen küzdöttek, hogy a kormánnyal megoldást találjanak a tárgyalóasztalnál. Ez nem sikerült.

"Most azért vagyunk itt, hogy megmutassuk addig nem adjuk fel amíg nem teljestík a követeléseinket. Nem csak a pedagógusok béréért jöttünk. Elvették a szülőktől és a pedagógusoktól, hogy eldöntsék érett-e egy 6 éves gyerek az iskolára. Hagyjuk hogy a gyerekek többet dolgozzanak, mint mi felnőttek? Csökkentsék a diákok óraszámát!" - mondta Szabó.

"Mindenki tudja, hogy van pedagógushiány a kormányállításával ellentétben. Bizonyítja ezt az is, hogy több tanár képesítés nélkül tanít."- Szabó hozzátette, ismer olyan tanárt, aki 8 tantárgyat tanít egyszerre.

Úgy folytatja: "A pályakezdők bérét ki kellett egészíteni, hogy annyi legyen mint a szakmunkásoké."

"40 óra helyett 65 órát dolgozik átlagosan egy pedagógus a gyalázatosan alacsony bérért. Majd emellé másodállást kell vállalnia, hogy el tudja látni a családját. Béremelést követelünk!" - kiáltotta Szabó, majd skandálta a tömeg is.

"Követeljük, hogy a kormány egyeztessen a szakszervezetekkel. Békét, nyugalmat és közös megegyezést szeretnénk. Ha az oktatásnak nincs jövője, a nemzetnek sincs." - zárta beszédét.

A Republic egykori tagja, Tóth Zoltán
november. 30. szombat 14:38

szintén kiáll a tanárok mellett. Mint mondta: Kötelessége lenne mindenkor, minden hatalomnak meghallgatni a tanárok igényeit.

Tíz pont
november. 30. szombat 14:32

Tóth Margit Szegedről érkezett és nagyon örül, hogy ekkora az összefogás. Mint mondta, mindenki boldog gyerekeket akar. Ehhez pedig ismertetett tíz pontot, amit a kormánytól szeretne. Szeretné, ha a politikusok úgy tekintenének a gyerekekre, pedagógusokara, mint parnerekre. Szakmai és társadalmi párbeszédet szeretne. Egyeztessenek szakértőkkel, vegyék figyelembe a legfrissebb kutatásokat. Vonják vissza a kötelező hatéves beiskolázást, állítsák vissza a rugalmasságot. Szüntessék meg a diákok túlterheltségét. Legyen a hangsúly a készségfejleszésen. Modern oktatást szeretnének. Ismerjék el a tanárhiányt és kezeljék. Tegyék újra vonzóvá a tanári pályát. Legyen beleszólása a helyi pedagógusoknak, diákokba az intézményvezetők kinevezéséebe. Vonják vissza az alternatív iskolák működését korlátozó intézkedéseket. Állítsák vissza a magántanulói státuszt. Átgondolt, szakmai stratégiát szeretne. Szabad tankönyvválasztást szeretne kérni a kormánytól. Szeretne számonkérhető nyelvoktatási stratégiát.

A tanárok a hibásak?
november. 30. szombat 14:32

Szolga Bálint diák arról beszélt, hogy a túlterheltség miatt sportolni, zenélni sincs idejük, nem hogy szórakozni a barátokkal vagy bulizni. Hozzátette, abszúrdnak tartja, hogy azokat a tanárokat tartják hibásnak az oktatás jelenlegi helyzetéért, akik jelenleg is a Kossuth téren demonstrálnak vele karöltve és nem a mögötte álló épületben ülő politikusokat, akik nem képesek egy normlisan működő oktatásügyi minisztériumot létrehozni.

Noár énekelt a színpadon, gyerekekkel
november. 30. szombat 14:30