Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-28 14:10:00

Molnár Áron „noÁr”: úgy éreztem, ki kell lépnem a színház kereteiből

Levegőt! címmel jelent meg Molnár Áron „noÁr” legújabb klipje. A klímavédelem fontosságát középpontba helyező klipet már százezrek látták.

Molnár Áron a Spirit FM Spirit Show című műsorában beszélt legújabb klipjéről, amihez már angol felirat is készült. A klip a klímavédelem fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. „Van egy challengünk is: szeretnénk eljuttatni a klipet Leonardo di Capriohoz és Greta Thunberghez” – mondta. A klipet itt tudja megnézni:

Klímasztrájk

A Fridays For Future november 29-re meghirdette a IV. Globális klímasztrájkot. A tüntetők a Batthyány tértől a Kossuth térig vonulnak. NoÁr első hivatalos fellépése is a tüntetésen lesz, de nem csak fellépésével támogatja a klímasztrájkot, új skandálásokat is írt közösen a Fridays For Future tagjaival. NoÁr klipjében szereplő gyerekek is ott lesznek a megmozduláson, sőt az egyik iskola egy külön tüntetést is csinál a klímasztrájk előtt: lezárják a Pozsonyi utat, és a gyerekek fognak beszédet mondani.

„Transzparensek is lesznek, és a transzparensen a dalszöveg sorai vannak rajta. Óriási élmény ez. Kiráz a hideg, mikor elküldik a fotókat” – vallotta be az aktivista.

Szerinte a fiatalok sokkal tudatosabbak a politika és a klíma terén is, mint a felnőttek. Azt tapasztalja a fiataloknál, hogy felelősségre vonják akár a cégeket, akár a politikusokat. „Van bennük egy tenni vágyás, ami viszont olyan, mint egy buldózer. Ha egy gyerek kér téged számon kér, annál hitelesebb dolog nincsen” – fogalmazott.

Szövegírás és fegyelmi

Mindegyik zeneszöveget ő írja, amiket megmutat különböző embereknek, ha kell, javít rajta. Azt is elárulta a műsorban, hogy a szövegírás nagyjából öt perc, viszont 2-3 hetet készül rá, amikor is szakemberekkel, érintettekkel találkozik. 

Arról is mesélt, hogy a fiatalok körében is terjed a zenéje. Van olyan nyolcadikos osztály, akik elindultak a Tanulni akarunk! számával egy Ki Mit Tud-on. „Egy iskolában fegyelmit kaptak azért, mert a rádióban játszották a számomat, egy másik helyen nem indulhattak a számommal. A WC falán fent vannak a szövegek” – sorolta noÁr, hogy milyen visszajelzéseket kap.

Elindult az első adományozási kampányuk

Eddig teljesen karitatív jelleggel működtek. Szerinte ahhoz, hogy ez a projekt strukturálisan és biztonságosan tudjon működni, nagyon fontos az, hogy anyagi biztonság is legyen, ezért csütörtökön elindult az első közösségi adományozási kampányuk az adjukossze.hu-n.

Szerinte a Levegőt! berúgta az ajtót, és a következő számukkal szeretnének besétálni ezen az ajtón, és megoldást kínálni. A Cselekedj most! soronkénti megoldást fog kínálni: mit lehet csinálni lokálisan, hogyan lehet nyomást gyakorolni a politikára, vagy a cégekre. Tervei szerint az új klip a következő klímasztrájk előtt fog megjelenni.

Kilépni a színház kereteiből

Molnár Áron számos nagyjátékfilmben és sorozatban is szerepelt. 2013-ban Junior Príma díjat, 2015-ben Soós Imre-díjat kapott. A műsorban arról is kérdezték, miért lett színészből aktivista. Mint mondta, úgy érezte, ki kell lépnie a színház kereteiből. Színészként mindig fontos volt számára, hogy problémákról beszéljen, csak szerinte egy szerep tükrén keresztül sokkal nehezebb megfogalmazni olyan tényeket, amelyek foglalkoztatják, főként 200-300 évekkel leírt mondatokban. „Úgy éreztem, hogy egyes szám egyes személyben kell megszólalnom, mert szorít, és rövid az idő. Azt éreztem, hogy olyan platformot kell választanom, ami gyorsan hat és nagyon sok emberhez eljut” – magyarázta. 

Molnár Áronnal készült beszélgetést 42:50-től ebben a videóban lehet megtekinteni: 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink