Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-29 06:33:00

Budapesten még sok az üres férőhely, vidéken viszont már telt házzal üzemelnek a hajléktalanszállók

Több hajléktalan ember mehet be télire a szállókra, ha javulnak a körülmények. A szakemberek szerint az a 47 millió forint, amelyet a fővárosi közgyűlés szerdán különített el a krízisellátás javítására, poloskairtásra és akadálymentesítésre is elég lehet. A fővárosban még sok az üres férőhely, a vidéki hajléktalanszállók egy része azonban már most is telt házzal üzemel.

 

Az évekig a maga építette kunyhóban élő Attila tavaly mondta el az ATV Híradónak, miért nem megy szállóra a házikója eldózerolása után sem.
 
A Menhely Alapítvány igazgatója azt mondja: a krízisellátás javítására szerdán megszavazott 47 millió forintból futja majd a szállók poloskairtására, de javulhat a pénzből az éjjeli menedékhelyek akadálymentesítése is. "Az biztos, hogy ha a körülményeket tudjuk javítani, akkor az vonzóbbá teszi az ellátást azok irányába, akik eddig valami miatt ellenkeztek. Persze, van még egy csomó más probléma, ami miatt lehet, hogy valaki nem veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, tehát azokra is megpróbálunk válaszokat adni, de nem biztos, hogy az ugye pénz kérdés" - hangsúlyozta Aknai Zoltán.

A fővárosi hajléktalanszállókon Aknai Zoltán szerint bőven van még hely, de az ellátórendszer már október óta készenlétben van.

Csorba Ferenc három éve él hajléktalanszállón Debrecenben. A városban 60-80 társa van, akik még az utcán vannak. A hajléktalan-ellátó szóvivője azt mondja: felkészültek a hideggel együtt érkezők fogadására.  

"Az intézményeinknek a közös helyiségében, vagy a szobáknak a talapzatán matracokat tudunk elhelyezni, és itt tudjuk fogadni a rászorulókat. Azt is hozzá kell tennem, hogy ha varázsütésre mindenki úgy gondolná, hogy most be szeretne jönni intézménybe, akkor elég komoly gondok elé néznénk." Ezt már Hosszú Zoltán, a Reformix Kft. mondta.

A Vöröskereszt balassagyarmati szállója már most is telt házzal üzemel, de az intézményvezető szerint hatalmas az igény a környéken az ingyenes népkonyhára is. "Nem csak az idősek, nem csak az egyedülállók, hanem a családosok is elég sokat bejárnak hozzánk. Itt ruhákra, konkrétan a ruhaadományoktól kezdve a kenyérig, a levesig gyakorlatilag mindent kapnak a családosok is, akik egyre többen igen, egyre többen és gyakrabban jönnek hozzánk" - fogalmazott Hugyecz Anna Mária a Vöröskereszt intézményvezetője.

Az előrejelzések szerint a december elhozza az igazi hideget: vasárnap éjjel fagypont alá süllyed majd a hőmérséklet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink