Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-26 17:35:00

Megszólalt a szobrász, akinek alkotását a Mi Hazánk képviselője a Dunába dobta

Kolodko Mihály gondolta, hogy heves reakciót fog kiváltani a szobor, de azért erre nem számított.

Megszólalt a szobrász, akinek alkotását a Mi Hazánk képviselője a Dunába dobta

A Mi Hazánk Mozgalom közleményben jelentette be, hogy eltüntetik az Ungváron született Kolodko Mihály usánkát ábrázoló miniszobrát a Szabadság térről. Mint fogalmaztak, véleményük szerint egy szovjet megszállási emlékmű is túl sok a közterületen. Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője a szobrot egy kalapáccsal leverte, majd a Dunába dobta.


"Gondoltam, hogy heves reakciókat fog kiváltani a szobor, de erre azért nem számítottam. Mégsem vagyok szomorú, mert pont az a műalkotások lényege, hogy érzelmeket váltsanak ki, ebben az esetben ez meg is történt. A szobor létrejött, hamar be is fejezte az életét, de ez így van jól”

– mondta az ATV megkeresésére Kolodko Mihály. A szobrászművész sajnálja, hogy félreértették a szobor jelentését.

Hozzátette: csupán annyit akart sugallni vele, hogy noha az utolsó orosz katona már rég elhagyta Magyarországot, az orosz befolyás máig jelen van. „Az ország hivatalosan felszabadult, de azért mégsem teljesen” - fogalmazott.

Kolodko terve egyébként az volt, hogy a Szabadság tér jobb oldalára készít egy másik miniatűr szobrot is. A díszpárnára egy amerikai futball játékos sisakját tette volna. „Ez esetben is azt akartam láttatni, hogy az amerikai befolyás is jelen van Magyarországon” – mondta a szobrász. Hozzátette: „egy hasonló szobrot készítettem egyébként Ungváron is, csak ott a díszpárnára egy Szent Koronát helyeztem".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink