Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-25 07:07:00

Orbán kilépne a Néppártból, ha ki akarnák zárni

December elejére a “három bölcs” még tervez egy találkozót Orbán Viktorral, mielőtt elkészítik a jelentésüket. Orbán Viktor ugyanakkor előbb hagyná el az Európai Néppártot a Fidesszel, mintsem hogy hagyja, hogy kizárják - ezt fideszesek biztosra veszik.

Orbán kilépne a Néppártból, ha ki akarnák zárni

Decemberben még tervez egy találkozót Orbán Viktorral a Fideszről jelentést készítő “három bölcs”, Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolgang Schüssel. A fideszes delegáció, a miniszterelnök, illetve Novák Katalin és Szájer József már többször találkoztak a “bölcsekkel”. Az államtitkár, aki a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke is, a legutóbbi megbeszélésükről azt nyilatkozta, hogy az egy nagyon kellemes, izgalmas másfél órás beszélgetés volt és “fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek”, nekik pedig védekeziük kellene.

Az Európai Néppárt múlt heti zágrábi kongresszusa és Donald Tusk elnökké választása óta azonban egyre többször ír az európai sajtó is arról, hogy a Fideszt kizárhatják a Néppártból. Fideszes források viszont azt mondták az atv.hu-nak, hogy Orbán Viktor ha így alakulna el fogja kerülni azt a helyzetet, hogy kizárják a Fideszt.

"Egy ilyen forgatókönyv esetén előbb távozna, mintsemhogy ez megtörténhetne"

- tették hozzá, emlékeztetve Orbán Viktor márciusi mondataira, amikor megszületett a döntés a Fidesz felfüggesztéséről a Néppártban.

Márciusban, a brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor felindultan valóban arról beszélt, hogy a Néppárt politikai gyűlésén “kísérlet történt arra, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét, kizárják az EPP-ből a keresztény-konzervatív szárny meghatározó erejét, a Fideszt”. De mint mondta, ő úgy ült ott, hogy a jobb kezében tartotta a Fidesz kilépéséről szóló hivatalos levélet, mely már meg volt címezve Joseph Daulnak, a Néppárt elnökének.

“Ha nem lett volna olyan szöveg, ami jó nekünk, akkor mielőtt a felfüggesztésről vagy a kizárásunkról döntenek, bejelentettem volna, hogy itt a levél és mi kilépünk”

- idézte később, hogy milyen lelkiállapotban ültek a Néppárt politikai gyűlésén.

A brüsszeli sajtótájékoztatóján a kizárás lehetőségét felvető kérdést Orbán Viktor nem is igazán tudta értelmezni, úgy fogalmazott, hogy a Fideszt az Európai Néppártból kizárni nem lehet, mert őket még Helmut Kohl hívta oda.

A márciusi szavai - miszerint “az Európai Néppárt legerősebb pártjáról beszélünk, ami önmagában is egy méltóságot jelent, a riszpektnek, a tiszteletnek kölcsönösnek kell lenni. Ha tiszteletlenül viselkednek velünk, akkor mi onnan odébb állunk” - most is érvényesek lehetnek. Akkor úgy fogalmazott, hogy a Fidesz felfüggesztése vagy a kizárása nem fordulhatott volna elő, “ mert akkor odabattyogtam volna Daul elnök úrhoz, és azt mondtam volna, nagyon köszönjük, szép volt ez eddig, de ha nem tudunk együttműködni, ne erőltessük. Nem kell bennünket erre kényszeríteni, mi önkéntesen ki fogunk ebből lépni”.
De márciusban a Néppárt többsége nem akarta a Fidesz kizárását, Daul sem nem billent át.

A mostani, pénteki rádióinterjújában, amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy Donald Tusk zágrábi megválasztásával lesz-e konzervatív fordulat a Néppártban, Orbán Viktor azzal reagált, hogy még ők sem tudják. “Ezért is tartjuk függőben a tagságunkat. Még nem döntöttük el, hogy folytatjuk-e közös életünket az Európai Néppárttal. Várjuk, hogy a Néppárt tisztázza a nézeteit és a terveit. Utána fogunk erről döntést hozni” - mondta, a hangsúlyt ezúttal is arra helyezve, hogy ez kétoldalú dolog, és végül ők döntenek, mármint a Fidesz, hogy maradnak vagy sem.


Arra, hogy a “bölcsek” jelentése január végére születhet meg, és akkor hozzák majd meg a döntést a Fideszről, Orbán Viktor újra azt nyomatékosította, hogy a Fidesz fog dönteni.

“Egy dolog, hogy ők mit mondanak, az a kérdés, hogy mikor beszélnek világosan. Egy magyar kormányzópárt nem tartozhat egy olyan politikai közösséghez, amelyik bevándorláspárti, amelyik nem támogatja a határvédelmet, a magyar kerítést, amelyik nem adja meg a tiszteletet a magyaroknak, és aki nem ismeri el a munkánkat, amit Európa megvédése érdekében kifejtettünk. Mi csak olyan közösséghez tartozhatunk, amelyik ezt mind elismeri. Valaha a Néppárt ilyen volt - emlékeztetett Orbán. Mivel azonban szerinte egy baloldali sodródás vette kezdetét a Néppárt esetében, most az a kérdés, hogy az új elnök ezt a folyamatot meg tudja-e állítani. “Ha igen, akkor van közös jövőnk, de ha nem, akkor más politikai közösséget kell építenünk” - azaz Orbán Viktor péntek reggel világosan beszélt arról, hogy az is egy opció, hogy a Fidesz lép ki.

Tusk Zágrábban, az elnökké választásakor, Orbán Viktornak üzenve egyértelművé tette a beszédében, hogy mit gondol a határvédelemről, a rendről és a biztonságról, és hogy mindezek oltárán nem lehet feláldozni az emberi szabadságjogokat és a liberális demokráciát.

Orbán Viktor reflektálva erre egy lépést sem mozdult el attól, hogy az a legfontosabb, hogy visszaadják az európai emberek biztonságát, tehát a következő 5 évben is a legfontosabb kérdés lesz szerinte a migráció, és hogy meg tudják-e védeni a határokat. “Magyarország meg tudja, más országok meg nem tudják. Magyarország meg akarja, más országok meg nem is akarják” - mondta a határvédelemről. Mindez szerinte még nyitott vita, és a vitákat le kell zárni, “de az a fontos, hogy a vitákat jól zárjuk le” - hangsúlyozta. A Fidesz csak azért, hogy a vitákat lezárja, nem fogja feladni a határvédő álláspontját, és nem fogja feladni a kerítést sem - ennek a deklarálásával Orbán Viktor akkor is szembe megy Tuskkal, ha a Néppárt elnöke azért azt is igyekezett múlt szerdán hangsúlyozni Zágrábban, hogy a kettő, a biztonság kérdése és a jogállamiság, a luberális demokrácia nem zárja ki egymást.

Tusk ugyanakkor a populistákat is támadta a Néppárt kongresszusán, különbséget téve - Ferenc pápánál tett látogatására is hivatkozva - a populizmus és “a felelős népszerűség” között, és a leghatározotobban a jogállamiság és a liberális demokrácia mellett szállt síkra, minden fontos kérdésben ellenpontozva az orbáni illiberális téziseket.

A miniszterelnök is megtette ezt pénteken. Például arra, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós pénzek kifizetését, azt mondta: “ez egy szamárság”. Szerinte “nem is lesz belőle semmi”.

A “három bölcs” Fidesz-jelentése pedig, mint korábban kiderült, a miniszterelnököt azért nem zavarja, mert “végre van három ember, akit érdekelnek a tények. És akkor az egész jogállamisági vitát sutba lehet hajítani”. Orbán Viktor szerint a jogállamiság tekintetében sem Belgium, sem Svédország, sem Finnország, sem Németország “egy fikarcnyival sincs minőségét tekintve jobb helyzetben, mint Magyarország. Jogállamiság tekintetében mi teljesen egyenrangú szereplői vagyunk az európai politikának” - állította még tavasszal.

Salvini?

Tuskot a zágrábi sajtótájékoztatóján a Matteo Salvini vezette olasz Liga lehetséges EPP-tagságáról is kérdezték - ezt Orbán Viktor többször is szorgalmazta, hogy legyen egy erős belső szövetségese, hogy jobbra billentsék a Néppártot. Ennek a lehetőségét ugyanakkor a Néppárt új elnöke teljességgel kizárta. "Az én képzeletemnek is van határa" – fogalmazott Tusk Zágrábban Salvini Ligájával kapcsolatban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink