Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-25 19:03:00

Nyomoznak az Audi-földek eladása miatt - iratokat és dokumentumokat foglaltak le

Iratokat és dokumentumokat foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda az Audi Logisztikai Központjának építéséhez vásárolt telkek adás-vétele miatt. Az ügyben több feljelentést is összevont a hatóság. A feljelentők szerint akár több milliárd forintos kár is érhette a győri önkormányzatot. Közben a rendőrség nyomoz a Borkai Zsoltról készült felvételek miatt is, több embert gyanúsítanak zsarolással.

 

Más fél milliárd forintért vehették meg, és hét milliárdért adhatták tovább az Audi Logisztikai Központjának építéshez szükséges telkeket – legalábbis egy feljelentés szerint. Magánszemélyek és a Transparency azért fordultak a hatósághoz, mert szerintük az ügy résztvevői: köztük a Fideszből kilépett Borkai Zsolt, Győr volt polgármestere és ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján a német autógyár bővítéséhez úgy adták-vették a telkeket, hogy azzal kárt okoztak az önkormányzatnak.

„Ha, nem lett volna olyan bennfentes információ a birtokukban, hogy ezek a földek nem sokkal később nagyon-nagy haszonnal lesznek továbbadhatóak, rövid időn belül komoly pénznövekmény, komoly nyereség realizálható rajtuk, akkor nem lett volna értelme az előző tulajdonosokkal titoktartási nyilatkozatot aláíratni”

– állítja Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A feljelentéseket most egyesítette a hatóság. Az ORFK azt írja: hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.Iratokat, dokumentumokat is lefoglaltak. Kiderülhet az is, hogy létezikzik-e egy 2012 előtti okirat, amit az önkormányzat nevében Borkai Zsolt, Rákosfalvy Zoltán, valamint az Audi egyik képviselője is aláírhatott. Információk szerint ebben az okiratban szögezte le az Audi, hogy a jövőben hol tervezi majd felépíteni a gyárat.

Szintén vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda azt, hogy komoly összeget akartak fizetetni Rákosfalvy Zoltán ügyvéddel, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra, a róla és Borkai Zsoltról készült képek. Az ügyben több gyanúsított is van.

„Aki megvalósítja a zsarolásnak törvényi a tényállását, tehát haszonszerzés érdekében valakitől erőszakkal, vagy fenyegetéssel mondjuk: pénzt kér vagy követel, akkor megvalósítja. Ha, más valaki ebben közben jár, akkor az lehet egy bűnsegédi alakzat, de lehet társ tettes is, felbújtó is lehet, ugyanúgy büntetendő”

– mondja Futó Barnabás, ügyvéd.

Egy, a napokban nyilvánosságra került hangfelvételek készítője szerint Póczik József hallható a beszélgetésben, amin tíz millió forintot követelnek. A korábbi labdarúgó azonban korábban tagadta a zsarolást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink