Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-22 21:37:00

Reagált az MSZSZ a jövő szombati pedagógustüntetésre

Tüntetést szerveznek jövő szombatra a pedagógusok, mert az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalások a béremelésről és az óraszámok csökkentéséről nem vezettek eredményre. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a megmozdulás már nemcsak a tanárokról szól, hanem a gyerekek jövőjéről is.

Ezek a felvételek 2016 márciusában készültek. A pedagógusok utcára vonultak, tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. Most, ismét tüntetést hirdettek a gyermekek jövője érdekében. A felhívásban azt kérik, november 30-án mindenki vigyen fekete esernyőt.

"A kormányban nincs elég politikai akarat, az oktatás valós problémáinak megoldására. Ez tarthatatlan Ezek már nemcsak a pedagógusokat, az iskola valamennyi dolgozóját, hanem a gyerekeket, a szülőket, az egész társadalmat is érintik, mivel a holnap munkavállalói ma ülnek az iskolapadban." - nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

A szakszervezetek máig, vagyis a magyar közoktatás napjáig adtak határidőt a kormánynak, hogy üljenek le tárgyalni a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről. A pedagógusok szerint eddig nem lépett érdemben a kormány. Igaz, a sajtótájékoztató előtt néhány perccel mégis érkezett egy meghívó keddre, Gulyás Gergely minisztertől.


Az érintettek szerint azonban csak időhúzásról van szó. A jövő heti demonstrációhoz a pedagógus érdekképviseletek mellett, több szakszervezeti szövetség is csatlakozott. Például a közszféra legnagyobb konföderációja, a 13 szakszervezetet tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is, és a versenyszféra 32 tagszervezetét képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

"Ez a szolidaritás, ez nem egy szolidaritási távirat, vagy egy kék szalag kitűzésében jelenik meg, hanem abban, hogy erre a tüntetésre november 30-án minden tagszervezetünket, és minden tagunkat és szimpatizánsukat, arra kérünk, hogy jöjjön el, vonuljon fel velünk." - fejtette ki Kordás László, az MSZSZ elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki a közoktatás napja alkalmából. Ebben azt írják: 2010-hez képest 645 milliárd forinttal többet fordítanak oktatásra, 355 milliárddal többet pedagógus bérekre, dupláját az ingyenes tankönyvprogramra és folyamatosak az iskolafejlesztések is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink