Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-21 20:50:00

Pusztító földrengés volt Kőbányán: katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak

"Pusztító földrengés volt Kőbányán hajnalban, amelyben házak, utak és a közműhálózat is megsérült" - de ez csak a Fővárosi Védelmi Bizottság gyakorlatán történt meg. Akik délelőtt az Óhegy-parknál jártak, katasztrófafilmbe illő jelenteket láthattak. A gyakorlaton 20 szervezet, több mint 100 tagja vett részt.

Mi a teendő földrengés esetén? Katasztrófavédelmi gyakorlat Kőbányán

 

Lángoló autó, sebesült emberek, fegyveres katonák, vegyvédelmi ruhás katasztrófavédők, tűzoltók, mentők, rendőrök lepték el délelőtt Kőbányán az Óhegy parkot. Földrengést szimuláló védelmi gyakorlatot tartott.

A szimuláció szerint Kőbányát a hajnali órákban erős földrengés rázta meg, amely az utórengésekkel együtt több épületben, az utakban és a közüzemi szolgáltatásokban is kárt tett. A kárelhárításra érkező honvédségi konvoj alatt azonban felrobbant egy, a földrengés közben megsérült világháborús gránát.

Magyarországon hasonló, úgynevezett károkozó földrengés csak nagyon ritkán fordul elő. Érzékelhető is kevés van – mondja Süle Bálint szeizmológus.

Magyarországon az eddigi legnagyobb földrengés 1763-ban, Komáromban volt. A fennmaradt korabeli leírások alapján 6,3-es erősségű lehetett.  5-ös erősségűnél nagyobb rengést utoljára 1956-ban Dunaharasztiban mérték.  A legutolsó károkozó rengés pedig 2013-ban a heves megyei Tenken volt. A 4,8-as rengést kutatók szimulációval be is mutatták. Akkor személyi sérülés nem történt, de kémények dőltek le, falak repedtek meg, csörömpöltek és törtek a poharak és tányérok a szekrényekben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink