Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-21 19:28:00

Mi lesz Gothár Péter egyetemi osztályával? Itt a válasz

Két napja nem lehet elérni Máté Gábort, a Katona József Színház igazgatóját, de azt megtudta az ATV Híradója, hogy leveszik a műsorról Gothár Péter egyik darabját, a májusra tervezett bemutató pedig elmarad a színházban. A műsorváltozás előzménye az, hogy tegnap Gothár Péter bejelentette: ő a főszereplője a teátrum zaklatási ügyének ,és egyben nyilvánosan bocsánatot kért az érintettektől. Schilling Árpád a Facebook-oldalán azt írta: évek óta tudtak a zaklatásokról a Katona József Színházban, de vagy joguk, vagy bátorságuk nem volt megnevezni az illetőt.

Gothár botránya miatt elmarad a bemutató és levettek egy darabot a műsorról


Csütörtök kora délutánra eltűnt Gothár Péter neve a Katona József Színház társulati névsorából, a rendezők között már csak Székely Kriszta és Zsámbéki Gábor neve látható.

A színház műsorváltozást is bejelentett. Azt írják: a Hóhérok már meghirdetett előadásai elmaradnak. A darabot Gothár Péter rendezte. Érdeklődtünk a színháznál, mi ennek az oka. Azt a választ kapta az ATV Híradója, hogy a darabnak még nem tartották meg a felújító próbáját, és azt is írták, hogy új bemutató nem lesz.

Merthogy május 16-án lett volna a Karnyóné premierje, amelynek szintén Gothár Péter lenne a rendezője.

Az előzmény az, hogy szerdán Gothár Péter közleményében bevallotta: ő az, akit egy nappal korábban kitiltottak a színházból, mert egy évvel korábban erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett egy munkatársnőjéhez.

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a Katona József Színház több érintettről is ír, míg a rendező csak egy esetet említ.

2 évvel korábban a Marton botrány kirobbanásakor a Katona József Színház szintén közleményben reagált az akkori ügyre, azt írták: ”A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül”.

Schilling Árpád a Marton ügy kirobbantójának, Sárosdi Lillának a férje, színházi rendező, a mostani botrányra közösségi oldalán reagált. Bejegyzésében az áll: „Gratulálok a Katonának, hogy lezárta végre ezt az ügyet, amelyről annyian tudtunk már évek óta, de vagy nem volt jogunk, vagy nem volt bátorságunk megnevezni az illetőt.”

Schilling Árpád dolgozott a Katona József Színházban, 2015 áprilisában a Faustot rendezte. 2011-től a színházat Máté Gábor vezeti. Hívtuk ma telefonon Máté Gábort, szerettük volna megkérdezni, mióta tudott a Gothár ügyről, ám nem értük el. Levelet is írtunk a színháznak ez ügyben, adásunkig nem reagáltak.

Janisch Attilát telefonon érte el az ATV Híradója. A filmrendező szerint elszomorító, hogy egy ilyen ügy a két évvel ezelőtti után újra megtörténhet. Mint mondta, „minden ilyen sajnálatos ügy erre kell, hogy inspirálja az intézményeket, hogy minél hamarabb és minél gondosabban dolgozzák ki azokat a protokollokat, amelyek segítenek megfékezni ezeket a történéseket, mert ez mindenképpen nagyon szörnyű.”

Kereste az ATV Híradója a Színház és Filmművészeti Egyetemet, azzal kapcsolatban, hogy a diákok részéről érkezett e bármiféle bejelentés arról, hogy Gothár Péter esetleg erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett volna valamelyikőjükhöz. Azt írták vissza, hogy válaszadásuk pillanatáig ilyen bejelentés nem érkezett. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz Gothár Péter jelenlegi osztályával. Erre azt írták, hogy most erre még nem tudnak válaszolni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink