Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-21 14:04:00

Gulyás az atlétikai vb-ről: nincs már mód népszavazásra

Az atlétikai stadion kérdésében most, vagy decemberben “az utolsó utáni pillanatban” dönteni kell, különben az atlétikai vb-t már nem tudjuk megrendezni. Ezért nincs értelme a népszavazásnak, ahol a kiírás 10-12 hónap lenne - mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón. “27 CT van 23 kerületben, mit tegyünk még?” - kérdezett vissza a kancellária-miniszter.

Gulyás az atlétikai vb-ről: nincs már mód népszavazásra
Fotó: MTI

A népszavazásnak nincs sok értelme.  Alapvető jogi kérdésekkel nincsenek tisztában a kezdeményezők, vagy nem érdekli őket. Ebben a kérdésben most dönteni kell, vagy decemberben, de az is már az utolsó utáni pillanat. Ha nem döntünk addig, akkor az atlétikai világbajnokságot már nem lehet itt megrendezni - így reagált Gulyás Gergely a kormányinfón az ATV kérdésére, hogy tegnap Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, megkérdezik a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból atlétikai stadiont építeni - azaz népszavazást helyezett kilátásba. A Momentum támogatja egy multifunkcionális kézilabdacsarnok megépítését, de a 120 milliárd forintos atlétikai stadion terveit a jelenlegi formájában ellenzi - mondta Fekete-Győr.

Gulyás Gergely azonban kérdésünkre azt mondta: már nincs is mód népszavazásra. “Egy országos népszavazás, aminek a kiírása 8-10-12 hónap, vagy még hosszabb idő is lehet, most ebben az esetben nem tud segíteni”.

Nem lesz nemzeti konzultáció

Arra, hogy a kormány nemzeti konzultáción gondolkodik-e a vb megrendezése érdekében, Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem gondolkodnak ilyesmin, a kormány szándéka világos, támogatja az atlétikai VB megrendezését. “Sokan vannak ezzel így, a teljes sportolói világ is megmozdult, mindenki azt szeretné, ha ez a világesemény Magyarországon megrendezhető lenne. Ráadásul ez egy jó üzlet lenne - a kormánnyal nem rokonszenvező sajtó cikkei szerint is. Ez a legnagyobb zöld beruházás lenne Budapesten, mert egy részben megközelíthetetlen és romos, talán még egy fertőzöttnek is mondható területen egy 44 hektáros zöld park jöhetne létre, és egy atlétikai központ, amilyen Magyarországon nincsen - mondta a miniszter.

“Egy kampányban lehet hülyeséget beszélni”

Arra, hogy Karácsony Gergelyék, és a Momentum az Egészséges Budapest programot akarják megvalósítani inkább a milliárdokon, azt szeretnék, hogy minden fővárosi kerületben legyen például CT, Gulyás Gergely azzal reagált: “27 CT van Budapesten és 23 kerület. Mit tegyünk még?”

Mint fogalmazott: egy választási kampányban “lehet hülyeséget is beszélni” - még azt sem mondjuk, hogy ezt csak az egyik oldal szokta megtenni, bár a nagyon eltérőek -, de a választások után szembesülni kellene a valósággal - hangoztatta Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a következő hat éves egészségügyi program, mely a költségvetésben is benne van, a teljes megújítást tartalmazza.

Nem érti az összekapcsolást

Nem értem a két kérdés, a stadion és az egészségügy összekapcsolását - mondta végül Gulyás Gergely.

A 2023-as atlétikai világbajnokság rendezését még tavaly ősszel nyerte el Budapest. A lebonyolításhoz azonban szükség van egy megfelelő befogadószámmal és infrastruktúrával rendelkező stadionra is, ilyen pedig jelenleg nincs Budapesten.

Ajánlom

További belföldi híreink