Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-21 10:00:00

Éjszakai parlamenti vita: Kunhalmi szerint becsülettel megharcoltak magukért

Intenzív vita folyt/ és még jelenleg is folyik a parlamentben, ezzel az ellenzék újabb obstrukciót hajtott végre – egyebek mellett ezt nyilatkozta Kunhalmi Ágnes az atv.hu-nak. A vita – amely az ellenzéki képviselők drasztikus megfegyelmezését állítja fókuszba – a csütörtöki napirendet is megborítja. Az szocialista politikus azt is hozzátette, hogy „becsülettel megharcoltak magukért”, és nagyobb akcióra azért nem került sor, mert az emberek ambivalensek a képviselői jogokhoz. Kunhalmi az alternatív parlament létrehozását is támogatná.

Éjszakai parlamenti vita: Kunhalmi szerint becsülettel megharcoltak magukért
Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő, fotó: MTI

Még mindig tart a vita, vannak ugyanis olyan képviselők, akik még most jelentkeztek be hozzászólásra – nyilatkozta Kunhalmi Ágnes az atv.hu-nak arról, hogy az ellenzéki képviselők maratoni vitával tiltakoznak a kormánypárti képviselők által javasolt fegyelmi rend drasztikus megszigorítása, az akár egyéves fizetés elvonás vagy 60 napos kitiltás ellen. Időközben Hiszékeny Dezső, Szabó Sándor és Molnár Gyula is megérkezett.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy az obstrukciót, vagyis az éjszakai vitát megcsinálták.

Kérdésként már azt is megkapta, hogy miért nem volt nagyobb, a rabszolgatörvény megszavazásához hasonló akció. Erre egyszerű a válasz szerinte:

a fenti törvény több millió ember munkavállalói jogait érinti, a képviselői jogokhoz azonban elég ambivalens az emberek. Majd kiemelte: „Becsülettel megharcoltunk magunkért”.

A politikus intenzívnek írta le az estét, ahol három blokk köré csoportosult a vita. Az egyik, hogyan jutottak el idáig, amire Kunhalmi azt felelte: a kormánypárti képviselők úgy tettek, mintha itt sem lettek volna az elmúlt 9-10 évben, és csak az ellenzék bontaná a rendet. Hogy a szavazásra is készülnek-e valamivel, arra annyit mondott, hogy ennek megválaszolására nincs felhatalmazva, de ha csinálnak valamit, azt mindenképpen együtt teszi az ellenzék.

Az utóbbi években arról is nagy vita folyt, hogy az ellenzéknek bent kell-e maradnia a parlamentben, vagy olyannyira leszűkült a mozgásterük, hogy ki kellene vonulni.

Kunhalmi erre úgy reagált, hogy aki a parlamentarizmust szeretné helyreállítani, annak ott is harcolni kell, a demokratikus ellenállás színtere azonban nem a parlament, hanem a szabad városok szövetsége, a köztársaság-párti önkormányzatok és az utca.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke a szerdai ATV Start című műsorban elmondta: amellett, hogy alternatív parlamentre lenne szüksége az ellenzéknek, külön egyeztető fórumra is érdemes lenne létrehozni. Kunhalmi szerint az egyeztető fórum működik és bár az alternatív parlamentről ellenzéki szinten nem tud nyilatkozni, ő maga úgy véli, hogy egyre jobban azt látja, hogy erre szükség lenne. Minden olyan intézmény, ami alternatívát képez a jelenlegi hatalommal szemben, akár a kormányzóképesség, szakpolitikák területén, azt személy szerint támogatja.

Ajánlom

További belföldi híreink