Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-20 13:14:00

Pert vesztett a magyar kormány, milliókat kell fizetnie a civil szervezetnek

Kétmillió forintos elégtételt kell fizetnie és bocsánatkérést kell közzétennie a magyar kormánynak a Magyar Helsinki Bizottság részére – olvasható a civil szervezet közleményében. A civilek még 2017-ben perelték be a kabinetet.

Pert vesztett a magyar kormány, milliókat kell fizetnie a civil szervezetnek

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Emellett nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel – ahogyan a közlemény fogalmazott – „a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel”.

Mint ismert, a civil szervezet még 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, vagyis a Nemzeti Konzultáció lebonyolítója ellen. Azóta három bíróságot járt meg az ügy. A Fővárosi Ítélőtáblán 2018. májusában jogerős ítélet született, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. Ma a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink