Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-20 12:07:00

Botrány a parlamentben: A jobbikos Jakab Péter beült Orbán miniszterelnöki székébe

A parlamenti fegyelmi rend szigorításának az általános vitája ezekben a percekben is folyik az Országgyűlésben. A jobbikos Jakab Péter máris rácáfolt a sajtóhírre, hogy az ellenzék nem csinál a jövőben radikális rendbontást: az ellenzéki képviselő beült Orbán Viktor miniszterelnöki székébe a parlamenti patkóban, és az alelnök többszöri felszólítása ellenére sem fejezte be a rendbontást.

Botrány a parlamentben: A jobbikos Jakab Péter beült Orbán miniszterelnöki székébe

A Parlament megkezdte a hatalmas ellenzéki felháborodást kiváltó országgyűlési törvény módosítására tett fideszes és KDNP-s javaslat tárgyalását. Az indítvány, mely hat havi vagy a legdurvább esetben tizenkét havi pénzbüntetést is kiró azokra, akik a parlamenti ülésteremben rendbontók lesznek vagy akadályozzák magát a parlamenti működést vagy fizikai erőszakot alkalmaznak. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője hétfőn, napirend előtt a javaslatról egyenesen azt mondta, hogy ezzel az erővel Kövér László házelnök akár a Duna partjára is állíthatná az ellenzéki képviselőket.

Tegnap a Népszava arról írt, hogy az ellenzék a jövőben (miután erről egyeztetést folytattak), már nem készül a parlamenti ülésteremben radikális rendbontásra, bizonyítani szeretnék ugyanis az ellenzéki pártok a kormányzóképességüket. Úgy tudjuk, legutóbb az országgyűlési törvény módosítása volt az egyik fő téma, az ugyanis súlyosan korlátozná az ellenzéki képviselők jogait, a politikusok például az eddiginél sokkal súlyosabb büntetéseket kaphatnának az üléstermi akciók, "rendbontások" miatt. Ezzel kapcsolatban a tárgyaláson a Jobbik, a Párbeszéd, a Liberálisok, a DK és az MSZP is azon az állásponton volt, hogy „nem kellenek a radikális akciók” az ülésteremben, és kivonulni sem kell a törvényhozásból, mert ez már nem szolgálná a „kormányképes ellenzék” képét a választók felé - írta a lap.

A most is zajló vitában ugyanakkor a Hende Csaba, Kocsis Máté és Halász János ( Fidesz ) után felszólaló jobbikos képviselő, Jakab Péter arról beszélt, hogy

egy dolog biztos, hogy nem sérti a tisztelt Ház tekintélyét, mégpedig az igazságnak a kimondása, aztán a kormánypártokat és a fideszeseket azzal vádolta, hogy szétlopják az országot, illetve hogy „a melósok béremelését elutasították”, de aztán a jobbikos képviselő úgy folytatta: közeleg az idő, hogy majd a nép tiltja ki önöket innen a t. Házból.

Majd miután jobbikos képviselőtársának, Lukács Lászlónak átadta a szót, odasétált a parlamenti patkóba Orbán Viktor miniszterelnöki székéhez és beleült.

Az elnöklő fideszes Jakab István alelnök felszólította Jakab Pétert, hogy foglalja el a saját helyét az ülésteremben, de miután ennek a jobbikos képviselő nem tett eleget, a Ház fideszes alelnöke fegyelmi eljárást helyezett kilátásba.

Jakab Péter tavaly december 12-én, az első nagy patlamenti üléstermi ellenzéki tiltakozás napján is - amikor ellenzeki képviselők elállták a pulpitust és nem engedték fel Latorcai Jánost, hogy vezesse az ülést - is beült a miniszterelnök székébe.

A politikus tegnap az ATV Híradónak azt nyilatkozta, hogy ő elmegy a falig a jovőben is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink